Wereld

Opnieuw grensoverschrijdend gedrag Amsterdams studentencorps

Op een video op Dumpert is een van de speeches te zien waarin vrouwen ‘hoeren’ worden genoemd. Als het publiek ‘hoer’ scandeert, antwoordt de man die de speech geeft: “Exact mannen, jullie beginnen ze een beetje te herkennen.”

Herendiner

Het was een van de vele vrouwonvriendelijke uitspraken die gisteren werden gedaan tijdens de viering van het 34ste lustrum. Tijdens de speeches van het zogeheten herendiner gingen meerdere mannelijke leden hun boekje te buiten. Zo werden vrouwen ‘sperma-emmers’ genoemd en werd gezegd ‘de nekken van vrouwen te zullen breken’ om hun ‘lul erin te steken’.  

Honderden leden reageerden vandaag geschokt op de speeches. “We zijn klaar met dit seksisme”, staat in een ondertekende brief, onder meer in handen van AT5. “We horen de mannen al denken, ‘het is maar een grap’. Volgens ons is de grap voorbij. Een jaar lang cultuurverandering etaleren, om vervolgens dit soort termen zelf uit te kramen en dat het nog wordt toegejuicht ook? Waar zijn we in vredesnaam mee bezig.”

De vrouwen doelen met de cultuurverandering op de maatregelen die vorig jaar zijn genomen na grensoverschrijdend gedrag op de vereniging. Zo kwam vorig jaar onder meer aan het licht dat studenten tijdens ontgroeningen extreem werden vernederd, geschopt en in elkaar geslagen.

Als reactie hierop trokken de onderwijsinstellingen in de hoofdstad de toegekende bestuursbeurzen voor het desbetreffende collegejaar in. 

‘Schokkend en kwetsend’

De rector van het Amsterdams studentencorps, Heleen Vos, laat aan AT5 weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen gisteravond. “Ik ervaar dit als schokkend en kwetsend”, zegt ze. “Ik keur deze gebeurtenissen persoonlijk en als rector van de vereniging ten zeerste af en ik betreur het dat het A.S.C./A.V.S.V. hierdoor opnieuw in een negatief daglicht is komen te staan.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button