De onderhandelaars Bontenbal en Bikker

NOS Nieuws

Bij de betrokken partijen overheerst opluchting over het compromis dat coalitie en oppositie hebben bereikt over de onderwijsbegroting. De regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 werden het vorige week in grote lijnen al eens over het terugdraaien van zo’n 750 miljoen euro aan bezuinigingen, maar daarna was er nog veel overleg nodig om een akkoord te sluiten over de manier waarop dat moet worden betaald. Dat akkoord kwam er gisteravond.

Tegenover onder meer het schrappen van de ‘langstudeerboete’, het in stand houden van de maatschappelijke diensttijd en het terugdraaien van bezuinigingen op hoger onderwijs in de regio staan besparingen op bijvoorbeeld medisch specialisten, op ‘apparaatskosten’ van ministeries (zoals dienstauto’s) en op de ov-studentenkaart.

Dit is geen gedoogsteun, maar het normale politieke werk.

Henri Bontenbal, CDA-leider

Oppositiepartijen onderstrepen dat ze door mee te praten iets hebben bereikt, maar ze houden zich op de vlakte als het gaat om de vraag gaat of ze dit vaker gaan doen.

CDA-leider Bontenbal zegt nadrukkelijk dat hij geen gedoogsteun levert aan een kabinet met de PVV en dat dat ook zo blijft. Hij voegt eraan toe dat hij “niet op aarde is om een coalitie uit de brand te helpen en ook niet om die uit de rails te rijden”.

Volgens hem heeft het CDA eraan bijgedragen een slechte begroting minder slecht te maken: “Wat we hebben gedaan, is een amendement indienen, daarover doorpraten en dan tot een deal komen. Dat is geen gedoogsteun, dat is het normale politieke werk.”

‘Tegenstemmen bij strijd met onze waarden’

Bontenbals collega Bikker van de ChristenUnie gebruikt soortgelijke woorden: “Ik sta hier niet om een coalitie overeind te houden, maar om de onderwijsbegroting te verbeteren.” Zal ze de regeringspartijen vaker helpen? “Dat hangt er heel erg van af met wat voor plannen ze komen. Wij zullen wat goed is steunen en wat slecht is proberen we te verbeteren. Als het onvoldoende verbetert of het is in strijd met onze waarden, zullen we tegenstemmen.”

Volgens Bikker zal haar partij bijvoorbeeld niet meewerken aan het plan van minister Faber om de spreidingswet af te schaffen.

PVV-leider Wilders zegt er “dankbaar” voor te zijn dat een deel van de oppositie de begroting nu ook aan een meerderheid lijkt te helpen in de Eerste Kamer. Op de vraag of hij vaker met deze partijen wil samenwerken: “Ik weet niet of ik hun er een plezier mee doe als ik die vraag met ja zou beantwoorden. We zullen zien in de toekomst. Het is nu goedgekomen en dat is een teken van positivisme.”

Share.
Exit mobile version