‘Negen doden bij Israëlische aanvallen in Gaza’

Bij Israëlische aanvallen op verschillende plekken in de Gazastrook zijn vanochtend zeker negen doden gevallen. Dat melden verslaggevers ter plekke van nieuwszender Al Jazeera. Vier doden vielen bij een aanval op een huis in Deir al-Balah in Centraal-Gaza.

De hulpdiensten in Gaza melden verder een dode en zeven gewonden bij een aanval in Jabalia in Noord-Gaza, en zeggen één dode te hebben geborgen na een recente aanval op een huis in Khan Younis. Het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook spreekt van veertien doden en vijftig gewonden bij Israëlische aanvallen in de afgelopen 24 uur.

Daarnaast zeggen de hulpdiensten de lichamen van een jongeman en een kind onder het puin gehaald te hebben van een huis in Khan Younis dat twee dagen geleden werd getroffen bij een luchtaanval. Het Israëlische leger heeft vandaag geen informatie gedeeld over luchtaanvallen of gevechten in de Gazastrook.

Persbureaus maakten foto’s van de nasleep van de aanval in Deir al-Balah:

  • EPA

    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza
  • AFP

    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza
  • AFP

    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza
  • AFP

    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza

UNHCR: meeste opvangplaatsen in Libanon zitten vol

Vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de meeste van de 900 opvangplekken voor ontheemden in Libanon vol zitten. Sinds het begin van de hevige Israëlische luchtaanvallen vorige week maandag zijn honderdduizenden mensen in Libanon op de vlucht geslagen.

Een woordvoerder van UNHCR zegt dat vanwege de volle opvangplekken en het nog altijd groeiende aantal ontheemden steeds meer mensen in de open lucht bivakkeren.

Ontheemden in Libanon bivakkeren op een parkeerplaats in de stad Sidon

Iraanse leider Khamenei leidt vrijdaggebed in Teheran

Ayatollah Khamenei, Iran’s hoogste leider, heeft onder grote belangstelling het vrijdagmiddaggebed in Teheran geleid. In zijn preek noemde hij de Iraanse raketaanval deze week op Israël legitiem en een minimale staf voor Israël’s misdaden. Iran zei eerder dat de raketaanval een vergelding was voor de liquidaties van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran in juli en Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vorige week in Beiroet.

Duizenden Iraniërs waren op het gebed afgekomen. Mensen hielden foto’s van Nasrallah omhoog, naast Palestijnse, Iraanse en Hezbollah-vlaggen. Er werd gebeden voor Nasrallah, die volgens een bron binnen Hezbollah op een geheime locatie in stilte is begraven, uit angst voor Israëlische luchtaanvallen op de begrafenis.

Khamenei sprak het eerste deel van zijn spreek Farsi, de taal van Iran, en het tweede deel Arabisch. Daarin riep hij op tot eenheid binnen de moslimwereld, om zich “te verdedigen tegen een gemeenschappelijke vijand”.

Iraniërs bidden voor gedode Hezbollah-leider Nasrallah

Israël draagt meer inwoners Zuid-Libanon op te vertrekken

Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft de inwoners van tientallen dorpen in het zuiden van Libanon opgedragen te vertrekken. De oproep volgt op eerdere oproepen aan burgers om delen van Zuid-Libanon te verlaten. “Voor je eigen veiligheid moeten jullie onmiddellijk je huizen verlaten en naar het noorden van de Awali-river gaan. Red je leven”, schrijft woordvoerder Avichay Adraee op X.

Deze week vielen Israëlische troepen het zuiden van Libanon binnen. Israël heeft de inwoners van in totaal bijna negentig dorpen in Zuid-Libanon nu opgedragen om te vertrekken. Gisteravond werden burgers ook opgeroepen om delen van zuidelijk Beiroet te verlaten. Vannacht waren daar grootschalige Israëlische luchtaanvallen. In de buurt van het vliegveld, dat ook in het zuiden van de stad ligt, waren vanochtend zware explosies te horen, meldt persbureau Reuters.

Bij de luchtaanvallen zijn vier reddingswerkers die gelieerd zouden zijn aan Hezbollah gewond geraakt, meldt Reuters. Verder is er nog niets bekend over slachtofferaantallen. Gisteren kwamen volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid in totaal 37 mensen om bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon.

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde dat het doelwit van Israëlische aanvallen in Beiroet Hashem Safi al-Din zou zijn geweest, een mogelijke opvolger van de geliquideerde Hezbollah-leider Nasrallah. Het is niet duidelijk of hij is getroffen. Hezbollah zegt dat het verschillende legerposities in Noord-Israël onder vuur heeft genomen. Hierbij zijn geen slachtoffers gemeld.

Een gebouw ligt in puin in zuidelijke Beiroet na een Israëlische luchtaanval

Hoofdweg tussen Libanon en Syrië dicht na Israëlische aanval

De belangrijkste verbindingsweg tussen Libanon en Syrië is dicht na een Israëlische luchtaanval dicht bij de Masnaa-grensovergang. Dat zegt de Libanese minister van Transport Ali Hamieh. De afgelopen week zijn vele tienduizenden inwoners van Libanon via deze overgang naar Syrië gegaan, op de vlucht voor Israëlische luchtaanvallen.

Hamieh zegt dat de luchtaanval een grote krater sloeg aan de Libanese kant van de grens, waardoor de weg onbegaanbaar is. Gisteren dreigde Israël de grensovergang al aan te vallen, het land zegt dat Iran die gebruikt om Hezbollah van wapens te voorzien. Andere grensovergangen tussen Libanon en Syrië werden eerder al aangevallen.

Het is niet duidelijk in hoeverre mensen in Libanon nu nog via officiële grensovergangen naar Syrië kunnen. Volgens cijfers van de Libanese overheid zijn sinds het begin van de hevige aanvallen op Libanon vorig week maandag meer dan 300.000 mensen van Libanon naar Syrië gevlucht, het merendeel Syriërs die in Libanon verbleven.

De krater van een Israëlische luchtaanval bij de Masnaa-grensovergang tussen Libanon en Syrië

Vliegtuig om Nederlanders in Libanon op te halen vertrokken

Een vliegtuig van Defensie dat in Libanon Nederlandse burgers ophaalt, is onderweg. Het toestel vertrok vanaf Eindhoven Airport en komt in de middag in Libanon aan. Als alles volgens plan verloopt, vliegt het toestel vanavond weer richting Nederland.

De Nederlanders worden teruggebracht vanwege de onzekere veiligheidssituatie in Libanon, nu Israël lijkt te zijn begonnen aan een grondoffensief. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zo’n vierhonderd mensen zich aangemeld voor repatriëring. Tweehonderd van hen voldoen aan de voorwaarden om mee te mogen in het vliegtuig. Volgens persbureau ANP zitten er ook andere nationaliteiten aan boord, onder wie Belgen, Finnen en Ieren.

Het vliegtuig vertrok vanmorgen rond 09.20 uur vanuit Eindhoven:

Eerste repatriëringsvlucht vanuit Eindhoven op weg naar Libanon

Giro 716 van Rode Kruis open voor noodhulp

Het Rode Kruis heeft Giro 716 voor noodhulp aan het Midden-Oosten. De hulporganisatie zamelt geld in voor voedsel, water en medische zorg aan mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Syrië, en ook Libanon.

“Het leven in Libanon staat volledig op zijn kop. Ziekenhuizen liggen overhoop. Scholen zijn veranderd in opvangcentra, voor mensen die noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Ook is er een actie om meer bloedtransfusies op te halen, dus dat mensen bloed doneren, want daar is een groot te kort aan”, vertelt Danielle Brouwer van het Rode Kruis in het NOS radio 1 Journaal.

Het aantal mensen dat hulp nodig heeft in het Midden-Oosten is de afgelopen dagen verdubbeld, meldt het Rode Kruis. De hulp is vooral medisch en wordt ook gebruikt voor de eerste levensmiddelen, zoals voedsel en water, dekens en zeep.

Het is de tweede inzamelingsactie die de hulporganisatie begint in een week; maandag werd giro 661 geopend vanwege het recordaantal natuurrampen dat dit jaar al heeft plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder zijn er in 2024 nu al tachtig rampen geteld, terwijl het er vorig jaar in totaal zestig waren.

Israël roept inwoners op zuidelijk Beiroet te verlaten

Het Israëlische leger heeft inwoners van het zuidelijke gedeelte van Beiroet opgeroepen het gebied te verlaten. Gisteravond meldden Libanese media al Israëlische aanvallen op de Libanese hoofdstad. De aanvallen zouden hebben plaatsgevonden vlak bij het vliegveld van Beiroet. Daar was rook te zien en was het geluid van straaljagers te horen, citeert persbureau Reuters een anonieme bron binnen het Libanese ministerie van Transport.

Israël heeft de meest recente aanval op Beiroet niet bevestigd. De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde op basis van Israëlische veiligheidsbronnen dat het doelwit van de aanval Hashem Safi al-Din zou zijn. Hij zou mogelijk de opvolger van Hezbollah-leider Nasrallah zijn, die vorige week werd gedood in Beiroet. Hezbollah heeft zich niet uitgelaten over de meest recente aanvallen.

VN-gezant Jeanine Hennis spreekt op X over Beiroet als “een normaal levendige hoofdstad verlamd door angst”. Ze zegt dat het leven in de stad wordt onderbroken door het onophoudelijke geluid van drones, vliegtuigen en aanvallen.

Rook boven Beiroet na de aanvallen van gisteravond
Share.
Exit mobile version