NOS Nieuws•
In Zwolle zijn oude tekeningen opgedoken van Herman Brood. Het gaat om stripachtige illustraties die de zanger en schilder in 1962 op 16-jarige leeftijd maakte voor de schoolkrant.
Het is min of meer toeval dat de tekeningen nu tevoorschijn komen, meldt omroep Oost. En dat heeft alles te maken met een lezing vanavond in stadscafé annex restaurant Het Refter in de middeleeuwse binnenstad van Zwolle.
Meteen toen ze de aankondiging van de lezing zag, kwam de dochter van Zwollenaar Hermen Overweg (80) in actie. Zij herinnerde zich een gesprek met haar vader, waarin ter sprake kwam dat hij meer dan zestig jaar geleden les had gekregen in hetzelfde gebouw Het Refter. Haar vader zat daar toen samen met Herman Brood (1946-2001) op de Middelbare Handelsdagschool.
Monniken sinds 1300
Hermen Overweg zelf herinnert zich nog dat hij destijds met een aantal anderen de schoolkrant Hermes maakte. “Ik had een bijdrage geschreven over de geschiedenis van het schoolgebouw”, vertelt hij. Het gebouw bestaat al sinds 1300 en was ooit een klooster waar monniken zaten.
Toen zijn geschiedenisdocent dat verhaal las, tipte hij Overweg om het in verschillende delen in de schoolkrant te publiceren. “En dan moet je Herman Brood vragen of hij daar de tekeningen bij wil maken, zei hij”, aldus Overweg. “Dus ik heb hem aangesproken. Hij zat één of twee klassen lager. Het was een buitengewoon timide, onopvallende jongen. Maar hij wilde het doen. En hij heeft ook leuke tekeningen gemaakt.”
“Ik had nog twee schoolkranten waarin alles stond afgebeeld en gepubliceerd. Ik weet bijna zeker dat dit de allereerste publieke uiting van Brood was. Dus in dat opzicht is het wel bijzonder”, vervolgt de Zwollenaar. De schoolkrant verscheen in een oplage van slechts tweehonderd exemplaren. Hoeveel zijn er daar ruim zestig jaar later nog van over?
Illustrateur
Voor wie twijfelt, de tekeningen van het monnikenleven in gebouw Het Refter zijn echt van de latere hitzanger en schilder. Overweg: “Zijn naam staat in het colofon van de schoolkrant achter ‘illustrateur’.”
Over de uniciteit heeft hij geen twijfels. De schoolkrant van de handelsschool verscheen in een oplage van slechts tweehonderd exemplaren. Niemand weet hoeveel er daarvan ruim zestig jaar later over zijn.
Uiteraard zijn de tekeningen vanavond te zien tijdens de lezing. Wat er daarna mee gaat gebeuren, is nog onbekend, In Zwolle is een Herman Brood Museum. Maar Overweg kan zich ook voorstellen dat de tekeningen apart worden vergroot en in het stadscafé worden opgehangen. Op locatie, want Brood heeft destijds alles getekend: de stilteruimte, bibliotheek, keuken en de eetzaal.”