Demonstranten op het terrein van het parlementsgebouw

NOS NieuwsAangepast

In Kenia is het parlementsgebouw in hoofdstad Nairobi bestormd door betogers. Daarbij zijn zeker acht doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt, melden Keniaanse media. Ook in andere steden zijn er demonstraties, onlusten en worden overheidsgebouwen in brand gestoken.

De politie en ordetroepen proberen de protestgolf met geweld de kop in te drukken. Al dagenlang zijn er in Kenia demonstraties tegen een wet die regelt dat de belasting op een aantal alledaagse producten aanzienlijk omhoog gaat.

Kort nadat het parlement de wet hierover aannam zijn duizenden demonstranten het parlementsgebouw binnengedrongen. De volksvertegenwoordigers zijn op de vlucht geslagen. Ook is er brand ontstaan in een gedeelte van het gebouw en het stadhuis. In de omgeving is een spoor van vernieling aangericht.

Binnen filmden betogers, buiten schoten agenten en ordetroepen met scherp:

Chaos in Kenia, betogers in het parlement

De politie zette traangas en waterkanonnen in en schoot boven de hoofden van de demonstranten. Ook melden lokale media dat er met scherp op betogers is geschoten. Journalisten hebben meerdere lichamen van omgekomen demonstranten zien liggen op straat. De demonstranten gooiden stenen naar de politie.

Choas ook buiten Nairobi

Op verschillende plekken in het land wordt chaos gemeld. In een stad ten noorden van Nairobi zijn volgens Afrikaanse media zeker drie doden gevallen toen de politie ingreep tegen plunderaars.

De politie vuurde vandaag traangas af op betogers in Nairobi

Het internet ligt grotendeels plat, schrijft persbureau Reuters. Dat gebeurt vaker in landen waar een protestgolf gaande is.

Het Rode Kruis van Kenia zegt dat medewerkers en voertuigen zijn aangevallen. De hulporganisatie zegt niet waar dat is gebeurd. Er gaan geruchten rond dat het Rode Kruis parlementsleden in veiligheid heeft gebracht. De organisatie doet die berichten af als nepnieuws.

Nieuwszender KTN News meldt dat de autoriteiten dreigen de zender te sluiten vanwege hun verslaggeving over de protesten. “We willen het publiek informeren over onze inzet om het publieke belang te verdedigen. Wij laten ons door geen enkele bedreiging uit het veld slaan”, deelt de organisatie op X.

Het zijn vooral jonge mensen die de protesten in Kenia leiden. Bij een demonstratie vorige week werd een 29-jarige man in zijn been geschoten door de politie. Hij overleed later aan zijn verwondingen. In totaal raakten 200 mensen gewond. De demonstranten hadden iedereen opgeroepen vandaag de straat op te gaan voor een “complete shutdown”.

‘Dit is de slechtste president ooit’

Ook ver buiten de hoofdstad wordt gedemonstreerd. In Garissa, niet ver van de grens van Somalië, ging Hajira Bishar Gure (24) vandaag de straat op. Zij leidt een jeugdbeweging voor jonge vrouwen. “We zijn zo boos,” vertelt zij aan Afrika-correspondent Saskia Houttuin. Een groot deel van de afgevaardigden uit haar regio stemde in met de wet. “Ze beloofden ons verbetering, en nu willen ze niet eens naar ons luisteren.”

Hier houdt Hajira Bishar Gure een spandoek omhoog

Uit andere steden trekken mensen naar Nairobi om te gaan protesteren, ziet autohandelaar Mista Kiliko (32). Hij vertelt hoe grote aantallen demonstranten vanuit zijn woonplaats Kiambu richting de nabijgelegen hoofdstad Nairobi lopen. “We gaan allemaal de straat op, want we willen hetzelfde. Deze wet moet van tafel.”

De laatste jaren ziet Kiliko dat steeds minder mensen geld hebben om een auto te kopen. “Sinds wij deze politici hebben gekozen (tijdens de algemene verkiezingen in 2022, red.), is het leven alleen maar duurder geworden. Er is enorm veel corruptie. Dit is de slechtste president die Kenia ooit heeft gehad.”

‘Het is hier crazy’

Elsie Njoroge (23) is net klaar met haar studie toerisme. Ze is op dit moment in het centrum van Nairobi, niet ver van het parlement. “Het is hier crazy”, zegt ze tegen de NOS. “Eerst was het hier nog rustig en konden we vreedzaam demonstreren. Nu is er traangas.” Het contact met Njoroge is inmiddels weggevallen.

  • EPA

    De politie schiet met traangas op de betogers en schiet met scherp boven de hoofden van de demonstranten
  • EPA

    Demonstranten blokkeren weg in Nairobi

Het Keniaanse parlement werkt momenteel aan een wet die de belasting op een aantal alledaagse producten aanzienlijk zou verhogen. Het gaat om producten als kookolie, brandstof, olie maar ook om zorgverzekeringen. Tegenstanders stellen dat de kosten voor levensonderhoud hierdoor dusdanig stijgen dat nog meer mensen in de problemen zullen komen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er al jaren bij Kenia op aan om de staatsschuld van nu bijna 80 miljard dollar terug te dringen. President Ruto zit daarmee in een lastige positie omdat hij in zijn campagne twee jaar geleden juist belastingverlagingen had beloofd.

Share.
Exit mobile version