NOS Nieuws••Aangepast
PME, één van de vijf grote pensioenfondsen van Nederland, overweegt de banden met BlackRock te verbreken. De grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft besloten om uit een klimaatclub van investeringsmaatschappijen te stappen en het pensioenfonds voor de metaal- en techindustrie is daar ontstemd over.
Het fonds heeft BlackRock per brief om uitleg gevraagd, bevestigt PME naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Afhankelijk van die uitleg wordt besloten of ongeveer 5 miljard euro die PME via BlackRock in aandelen belegt, wordt overgeheveld naar een andere partij.
Daan Spaargaren, strateeg verantwoord beleggen bij PME: “Ze hebben jarenlang onder aanvoering van hun topman Larry Fink scherp aan de wind belegd over klimaatbeleid. Maar sinds de opkomst van Trump en het conservatisme in de Verenigde Staten draait het helemaal de andere kant op. BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Dat komt met een verantwoordelijkheid. Daarom baart ons dit zorgen.”
Niet meer hetzelfde doel
Volgens Spaargaren zijn die zorgen over de koers van BlackRock in 2022 ontstaan: “BlackRock begon toen minder duurzaam te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Ondertussen trekt BlackRock zich ook terug uit verschillende klimaatgerelateerde initiatieven. Daarmee drijven ze af van een vermogensbeheerder die hetzelfde doel nastreeft als wij.”
De brief van PME is begin deze week gestuurd. “Wij hebben gevraagd om aan ons uit te leggen hoe zij willen opereren in het belang van klanten, de economie en de maatschappij”, zegt Spaargaren. Aan de hand van de uitleg besluit PME of ze haar beleggingsportefeuille bij BlackRock aanhoudt of overhevelt naar een concurrent.”
Geld mislopen
Vorige week ontstond ophef over ABP, dat al zijn aandelen in autofabrikant Tesla had verkocht. Het grootste Nederlandse pensioenfonds was ontevreden over een beloning van 50 miljard dollar voor ceo Elon Musk. Omdat de koers van Tesla nadien was doorgestegen, zou ABP miljoenen voor zijn pensioendeelnemers zijn misgelopen.
PME zegt dit risico niet te lopen bij een vertrek bij BlackRock. “Alle beslissingen die we nemen, doen we met het rendement in het achterhoofd”, benadrukt Spaargaren. “Ons doel is beleggen voor een zo goed mogelijk rendement, met een zo duurzaam mogelijke portefeuille.”
Spaargaren spreekt tegen dat het met die doelstelling schier onmogelijk wordt om nog langer in Amerikaanse bedrijven te beleggen. Met de terugkeer van Donald Trump als president in het Witte Huis draaien vooral veel technologiebedrijven hun duurzaamheidsdoelstelling terug.
“Wij kijken naar de minimumvoorwaarden waar bedrijven van ons aan moeten voldoen”, legt Spaargaren uit. “Daar blijven we scherp op letten. Maar het is niet zo dat je hierdoor niet meer in de Amerikaanse markt kunt beleggen.
Reactie BlackRock
Tegenover de NOS wil BlackRock niet ingaan op specifieke klanten. Wel zegt de vermogensbeheerder dat het “altijd is toegewijd” om al zijn klanten te helpen bij het behalen van hun beleggingsdoelen: “Dit geldt ook voor veel van onze klanten, zowel in Nederland als wereldwijd, die net zero-doelstellingen of andere klimaatdoelstellingen in hun beleggingsbeleid hebben opgenomen.” Het bedrijf zegt daarvoor een grote hoeveelheid duurzame producten en transitie-beleggingsproducten aan te bieden.