Azië harder geraakt dan Europa
De dag is nog niet voorbij, maar in vergelijking met de Aziatische beurzen lijken de Europese beurzen iets minder hard geraakt te worden. Terwijl de Aziatische beurzen zo’n 10 procent verloren, staan de koersen van de Britse, Duitse en Franse beurzen er nu (rond 14.30 uur) iets beter voor dan vanochtend.
Beurskoersen in Europa
Groot-Brittannië | FTSE | -4,12 procent |
Duitsland | DAX | -4,87 procent |
Frankrijk | CAC | -5,06 procent |
Nederland | AEX | -5,40 procent |
Pensioenfondsen kijken met spanning naar de beurzen
Ook de 150 Nederlandse pensioenfondsen houden de situatie op de beurzen nauwlettend in de gaten, want zij zijn belangrijke beleggers. Dat doen ze namelijk voor ruim 10 miljoen Nederlanders voor een koopkrachtig pensioen. Dat zijn werkenden en gepensioneerden.
De koepel van pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, benadrukt dat pensioenfondsen gericht zijn op lange termijnbeleggingen en zijn “heftige schommelingen niet direct bepalend voor het pensioenresultaat.” Ook zegt de Pensioenfederatie dat de fondsen, naast beursbeleggen, ook investeren in niet-financiële producten. Denk aan wegen, woningen en duurzame energie.
Toch komen de rode beurscijfers op een ongelukkig moment. 2026 wordt voor veel pensioenfondsen het jaar waarin zij overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. De collectieve pensioenpot wordt opgeknipt in kleine, individuele potjes. Hoe goed die persoonlijke potjes worden gevuld hangt onder andere af van de prestaties op de beurs. Dat wordt spannend dus.
Trump: ‘De tarieven werken, olieprijs daalt!’
De tarieven werken, concludeert Trump zojuist op zijn socialemediaplatform Truth Social. Volgens Trump daalt de olieprijs, dalen de rentes en voedselprijzen. En volgens hem is er geen inflatie. Hij zegt dat de ‘grootste misbruiker’, China, vandaag is afgestraft op de beurs.
De Amerikaanse president lijkt voorbij te gaan aan de biljoenen dollars die de afgelopen dagen ook op de Amerikaanse beurzen zijn verdampt. De olieprijs daalt inderdaad, maar wat betreft de rentes, voedselprijzen en inflatie is niet duidelijk waar Trump zich op baseert.
‘Meer dan 50 landen hebben contact opgenomen met VS over importheffingen’
Vannacht werd bekend dat meer dan vijftig landen contact hebben opgenomen met de VS om te praten over de importheffingen. President Trump heeft gesproken met Europese en Aziatische leiders, maar hij is niet bereid om van het besluit terug te komen als er geen verandering plaatsvindt in de handelsbalans. Trump vindt dat met name China, Canada, Mexico en de Europese Unie te veel aan de VS verkopen en zelf te weinig Amerikaanse spullen kopen.
Dat de koersen op de beurs wereldwijd zijn ingezakt, was volgens Trump niet de bedoeling, maar volgens de president moet je “soms een medicijn nemen” om beter te worden. Ook minister Bessent van Financiën relativeerde de zorgen over de markt. De heffingen hoeven volgens Bessent niet te leiden tot een recessie. “Wie weet hoe de markt over een dag, over een week gaat reageren? Waar we naar kijken is het opbouwen van economische fundamenten voor welvaart op de lange termijn.”
-
NOS
-
NOS
Trump: ‘Heffingen zijn iets prachtigs’
Op zijn socialemediaplatform Truth Social zegt de Amerikaanse president Trump zijn handelsheffingen prachtig te vinden. Volgens hem is dit “de enige manier” om het handelstekort dat Amerika heeft aan te pakken. Door het invoeren van de heffingen zegt hij bovendien tientallen miljarden binnen te krijgen. Hij verweet ook zijn voorganger Joe Biden het verergeren van het handelstekort van de Verenigde Staten.
Veel economen zijn het overigens niet met Trump eens dat het tekort op de handelsbalans een probleem is. Bijna alle Amerikaansen bedrijven zijn direct of indirect afhankelijk van producten en grondstoffen uit het buitenland. Bovendien worden de heffingen die Trump invoert in eerste instantie betaald door Amerikaanse bedrijven. Zij zullen deze kosten deels proberen te verhalen op de buitenlandse leveranciers maar ook op hun eigen Amerikaanse klanten.
Trump reageerde vannacht ook op de dalende koersen van donderdag en vrijdag. De berichten over de koersen in Azië waren er toen nog niet.
Trump over dalende koersen na importheffingen
Aziatische beurzen zakken diep weg
De Aziatische beurzen gaan vanochtend hard onderuit. De Chinese beurs zakte vlak na opening diep in het rood, met bijna 10 procent verlies. Ook beleggers in Japanse en Taiwanese bedrijven doen in rap tempo hun aandelen weg.
De Amerikaanse president Trump zei vannacht dat hij niet van plan is de importheffingen uit te stellen of te verlagen. Hiermee lijkt het laatste beetje hoop van beleggers te zijn vervlogen.
Vooral in Taiwan vielen er harde klappen op de beurs. De handel in aandelen van Taiwanese techgiganten TSMC en Foxconn is stilgelegd nadat beleggers massaal hun aandelen in de bedrijven hadden verkocht.
Sinds de aankondigingen van de Amerikaanse handelstarieven vorige week vallen er op de internationale beurzen harde klappen. Chipproducent TSMC produceert veel voor de Amerikaanse markt. Vanaf woensdag geldt een importbelasting van 32 procent voor alle producten uit Taiwan.