NOS Nieuws••Aangepast
Het kabinet werkt aan een plan om het hoogste btw-tarief volgend jaar te verhogen naar 21,4 procent. Maar dat stuit nu al op veel verzet bij de fracties in de Tweede Kamer. Daardoor is de kans dat het plan ook doorgaat heel klein.
Het kabinet wil de Tweede Kamer een btw-voorstel voorleggen met verschillende opties, meldt het AD. De verhoging van de btw zou de “voorkeursvariant” zijn. Bronnen in Den Haag bevestigen dat deze optie op tafel ligt om een gat in de Rijksbegroting te dichten van 1,2 miljard euro. Dat gat is ontstaan door het schrappen van de btw-verhoging op sport, cultuur en boeken.
Het hoogste btw-tarief is nu 21 procent. Door dit te verhogen naar 21,4 procent worden onder meer kleding, streamingsdiensten en een nieuwe keuken of auto duurder. Dit zou zo’n 1,3 miljard euro opleveren.
Een van de andere varianten is om niet langer te werken met twee tarieven, van 9 en 21 procent, maar daar één uniform tarief van te maken dat tussen de 17 en 18 procent zou uitkomen. Maar dat zou betekenen dat bijvoorbeeld ook groente en fruit veel duurder worden.
‘Juist lastenverlichting nodig’
De voorstellen vallen nu al niet goed bij de verschillende politieke partijen. PVV-leider Wilders maakt meteen korte metten met het plan. “Niks ervan!”, schrijft hij op X. “Geen btw-verhoging. Gaan we niet doen!” Hij vindt dat het geld dan maar gezocht moet worden in minder ontwikkelingshulp.
VVD-leider Yesilgöz zegt dat ze vanmorgen “niet enthousiast” het AD opende, maar dat ze alle plannen van het kabinet gaat beoordelen op “wat het doet voor werkend Nederland”. Er is volgens haar nog geen sprake van een keihard “no way“.
Staatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen (NSC) heeft volgens Haagse bronnen een ronde door de Kamer gemaakt om de opties te inventariseren en zou daaruit hebben opgemaakt dat een verhoging van het hoogste btw-tarief met 0,4 procentpunt daar het meest kansrijk is.
Maar dat blijkt niet uit de eerste reacties, ook niet van de oppositie. Fractieleider Timmermans van GroenLinks-PvdA noemt het plan “onbestaanbaar en asociaal”. Hij kondigt aan om nog deze week met een voorstel te komen om het tegen te houden.
Ook Kamerlid Vijlbrief van D66 laat weten dat zijn partij tegen is. Hij vindt dat het kabinet niet “iedereen in Nederland” kan laten opdraaien voor het “eigen rommelige huishoudboekje”.
SP-leider Dijk vraagt zich af: “Hoezo opkomen voor de hardwerkende Nederlander?” Volgens hem betalen de lage en middeninkomens bij dit kabinet de prijs.
‘Boodschappen al duur genoeg’
Kamerlid Ergin van Denk zegt dat “speelgoed, een sportschoen en brandstof” op deze manier duurder worden. Hij heeft geen goed woord over voor het “dramakabinet van Wilders”.
Ook de SGP “zit er niet op te wachten om nu alles voor iedereen duurder te maken”, zegt fractievoorzitter Stoffer. “De benzine en de boodschappen zijn al duur genoeg.”
Forum voor Democratie stelt dat het meest rechtse kabinet het niet goed voor elkaar heeft: “Terwijl de kosten voor onder andere immigratie, klimaat en de Europese Unie verder oplopen en de inflatie ons spaargeld doet verdampen, krijgt de Nederlandse burger voor dit wanbeleid de rekening gepresenteerd.”
JA21 noemt het voorstel wereldvreemd. “Veel Nederlanders hebben het al zwaar door torenhoge inflatie en hoge vaste lasten”, stelt de partij van Kamerlid Eerdmans. “Dit drijft de prijzen verder op en maakt het leven nog duurder.”