NOS Nieuws••Aangepast
President Daniel Ortega van Nicaragua wil zijn macht flink uitbreiden. Hij wil daarvoor de grondwet aanpassen. Met de wijzigingen die hij voorstelt, krijgt hij nog meer macht.
Daarnaast wordt de zittingstermijn van de president uitgebreid van vijf naar zes jaar. De rol van de vicepresident wordt veranderd in “mede-president”. Die post wordt sinds 2017 vervuld door de vrouw van Ortega, Rosario Murillo. Ze krijgen zeggenschap over de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht, die nu volgens de grondwet onafhankelijk zijn.
Ook wordt de macht van de staat over de media groter, om te voorkomen dat die worden “beïnvloed door buitenlandse belangen”.
Ortega heeft het wetsvoorstel naar het parlement gestuurd, dat ook door zijn Sandinistische partij wordt gecontroleerd. Naar verwachting wordt er binnenkort over gedebatteerd en wordt het voorstel aangenomen.
Gisteren werd al bekend dat er een wijzigingsvoorstel was ingediend, maar toen werd alleen gezegd dat het ging om “modernisering van de grondwet”. Dat zou bedoeld zijn om “onze onafhankelijkheid, onze zelfbeschikking, de veiligheid en de vrede” te waarborgen.
Dictator
De links-populistische Daniel Ortega (79) is sinds 2007 onafgebroken president en heerst als een dictator. Eerder was hij al president van 1985 tot 1990. Sinds 2018 is de repressie sterk toegenomen.
Dat jaar ontstonden grote protesten in het land vanwege aangekondigde bezuinigingen op de pensioenen. Die werden door de autoriteiten keihard neergeslagen. De regering opende vervolgens de jacht op politieke tegenstanders en critici van het regime belandden in de gevangenis. Ze zijn meermaals in groepen, ontdaan van hun nationaliteit, het land uit gezet.
Het kwam Ortega op stevige kritiek te staan vanuit het buitenland. Er werden sancties opgelegd, onder andere door de VS en de EU.
Het is de dertiende keer sinds 2007 dat Ortega de grondwet wijzigt. Een van die wijzigingen maakte het mogelijk dat de president onbeperkt mag aanblijven. Ook kan hij bij verkiezingen al worden gekozen als hij in de eerste ronde de meeste stemmen krijgt, maar nog geen 50 procent.