NOS Nieuws••Aangepast
Prinses Laurentien stopt per direct met haar werk als voorzitter van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die zich inzet voor de gedupeerde toeslagenouders.
In een brief aan de Raad van Toezicht van de stichting schrijft Laurentien dat ze afgelopen weekend tot het besluit is gekomen “dat ik mijn rol als voorzitter van het bestuur van onze baanbrekende stichting niet langer vanuit de inhoud kan vervullen”.
De afgelopen tijd ontstond er ophef over de methode van de stichting om de ouders te helpen. Die bleek veel duurder dan de compensatieregeling van de overheid zelf. Ook waren er berichten over vermeend grensoverschrijdend gedrag van de prinses tegenover ambtenaren van het ministerie van Financiën.
De gebeurtenissen van de afgelopen weken na de anonieme klachten hebben de prinses “in alle opzichten overdonderd”, zo laat ze weten. “Het allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat en mensen en organisaties die me aan het hart gaan in verlegenheid te brengen.”
Versobering afgesproken
Vorige maand kreeg de stichting van het kabinet toestemming om door te gaan met het helpen van de toeslagenouders, maar wel onder strengere voorwaarden. Door die versobering moest de zogeheten ‘methode-Laurentien’ ook minder geld gaan kosten.
Kort daarna kwamen er berichten naar buiten dat ambtenaren van het ministerie van Financiën anoniem hadden geklaagd over het optreden van de vrouw van prins Constantijn. Ze zou hen “onbehoorlijk bejegend” hebben. De stichting noemde dat toen “lasterlijke beschuldigingen.”
Ondertussen nam de druk op Laurentien toe om met haar werkzaamheden te stoppen. Een lid van het Koninklijk Huis zou zich niet moeten bezighouden met dit soort politiek gevoelige dossiers.
In een gesprek met RTL Nieuws zegt de prinses vandaag dat niemand haar gevraagd heeft te stoppen, niet premier Schoof en ook niet haar zwager, koning Willem-Alexander. Het was haar eigen beslissing. “Ik wil ook rust, ik wil ook mijn werk doen. Ik wil ook gewoon een gelukkig mens zijn.”
“Ik ben nog nooit, in twintig jaar, gedoe geweest. Ik ben nog nooit gedoe geweest. Misschien is het ongepast, maar ik ben al twintig jaar een saaie doos”, aldus Laurentien.
‘Onrechtvaardig en verdrietig’
Voorzitter Gert-Jan Segers van de Raad van Toezicht van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel noemt het onrechtvaardig en verdrietig “dat Laurentien dit besluit moet nemen”. In een brief aan haar schrijft Segers dat alle stafleden van de stichting, inclusief Laurentien, steeds alles hebben gedaan om een professionele relatie met het ministerie van Financiën te bevorderen.
Volgens de oud-ChristenUnie-politicus wilde het ministerie Laurentien er op cruciale momenten zelf bij hebben. “Dit nog los van het feit dat onze medewerkers, bestuurders en partners van SGH jou heel anders kennen dan het beeld dat is geschetst.”
De Raad van Toezicht wil met Laurentien praten over een manier waarop ze blijvend bij de stichting betrokken kan blijven.