NOS Nieuws••Aangepast
Ongeveer honderd pro-Palestijnse betogers hebben het Maagdenhuis in Amsterdam bezet. Het gaat om medewerkers en studenten van de actiegroep Amsterdam Encampment. Ook bij de Radbouduniversiteit Nijmegen is een bezetting gaande.
De betogers in de hoofdstad eisen dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Ook willen ze dat de universiteit geen nieuwe samenwerkingen met Israëlische instellingen start.
Medewerkers hebben het gebouw inmiddels verlaten. Op beelden is te zien hoe mensen gemaskerd met sjaals en mondkapjes het gebouw in zijn gegaan en spandoeken hebben opgehangen. Bij het gebouw is politie aanwezig. De betogers roepen via sociale media mensen op om zich aan te sluiten bij het protest om ontruiming te voorkomen.
ME aanwezig
NOS-verslaggever Jeroen de Jager ter plaatse ziet dat de betogers zich op alle verdiepingen van het gebouw bevinden. Vanaf het dak wappert een Palestijnse vlag. Ook zijn er meerdere busjes van de mobiele eenheid van de politie aangekomen bij het universiteitsgebouw.
Ook buiten het gebouw staan ongeveer 200 demonstranten. Demonstranten die proberen het Maagdenhuis te bereiken, worden tegengehouden. De politie zet daarbij ook wapenstokken in, de demonstranten gebruiken hun protestborden als schild.
De universiteit laat weten dat het Maagdenhuis vooral als kantoor in gebruik is en de bezetting “weinig tot geen impact” op studenten zal hebben. De UvA zegt het recht op demonstreren te respecteren en faciliteren, maar dat het bezetten van gebouwen niet is toegestaan. De universiteit zegt daarom aangifte te gaan doen.
-
NOS
Ook buiten het universiteitsgebouw staan demonstranten -
NOS
Betogers gebruiken hun protestborden als schild -
NOS
Aanplakbiljetten van de bezetters van het Maagdenhuis -
NOS
Demonstranten op de trap voor het Maagdenhuis
De actie richt zich tegen het bestuur van de universiteit, schrijven de actievoerders in een persbericht. “Deze actie is gericht tegen het CvB dat wederom weigert naar de eigen studenten en medewerkers te luisteren en ondemocratische en niet-transparante beslissingen neemt.”
De UvA zette onlangs de samenwerking met de Hebrew University in Jeruzalem voorlopig stop op advies van een ethische commissie van de universiteit. Met andere Israëlische universiteiten werkt de universiteit nog wel samen. En ook met de Hebrew University zou de universiteit de banden weer willen herstellen.
‘Gedwongen dit te doen’
“De UvA blijft de genocide steunen door middel van banden met instellingen die genocide steunen”, zegt Sam, een van de betogers. “Wij voelen ons gedwongen om dit gebouw in te nemen.” Hij zegt niet te willen demonstreren, maar ziet geen andere mogelijkheid nu de universiteit de banden met de Hebrew University weer wil aanhalen. “Daarom zijn we gedwongen dit nu te doen.”
Dat voert ook demonstrant Lola aan als reden om bij het Maagdenhuis te demonsteren. “Het is moeilijk dat ze nog steeds samenwerken met Israël, ondanks al het gruwelijke en verschrikkelijke wat Israël doet.”
Ik wil op geen enkele manier iets te maken hebben met mensenrechtenschendingen.
“De oorlogsdaden die Israël pleegt, worden alleen maar erger en ik kan niet niets doen.” Zelf zit ze in de studentenraad van de UvA. “Het voelt alsof ik daar ook aan bijdraag en ik wil op geen enkele manier iets te maken hebben met mensenrechtenschendingen.”
Lola is hoopvol over de mogelijke impact van de studentenactie. “De universiteit is mijn invloedssfeer.” In Zuid-Afrika heeft in het verleden de academische boycot bijgedragen aan het beëindigen van het apartheidsregime, zegt ze. “Dit is een van de dingen die we kunnen doen voor de mensen in Gaza en ik wil zo graag iets voor hen doen.”
Ook bij de Radbouduniversiteit Nijmegen is dus een bezetting gaande. Ook zij eisen dat de universiteit alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Tot nu toe heeft de universiteit dat niet gedaan.
De banden die universiteiten met Israëlische kennisinstellingen hebben, leidden vorig jaar ook tot grote studentenprotesten op universiteiten wereldwijd. In Amsterdam liepen de protesten in mei vorig jaar uit de hand. De totale kosten van de schade door de demonstraties liepen volgens de UvA op tot 4,1 miljoen euro.
Vernielingen in Rotterdam
Bij het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Allianz in Rotterdam zijn vannacht vernielingen aangericht door pro-Palestijnse activisten. Op beelden die de groep op sociale media heeft gedeeld, is te zien hoe actievoerders de ramen van het kantoorgebouw inslaan en bekladden met rode verf, meldt de regionale omroep Rijnmond.
Volgens de groep is Allianz verzekeraar en aandeelhouder van Elbit Systems, “de grootste wapenleverancier van Israël”. Dit maakt de verzekeraar volgens de actiegroep “in hoge mate verantwoordelijk voor de genocide op Palestijnen, en hier mogen ze niet ongemerkt mee wegkomen”. De actievoerders zeggen terug te komen als Allianz Elbit Systems niet laat vallen. De politie onderzoekt de zaak.