NOS Nieuws••Aangepast
De Georgische regeringspartij, Georgische Droom, lijkt de parlementsverkiezingen in het land te winnen, hoewel de oppositie de uitslag betwist. Twee derde van de stemmen is geteld en de pro-Russische regeringspartij stevent af op winst met 53 procent van de stemmen, meldt de kiesraad. De opkomst was ongeveer 59 procent. Een deel van de papieren stemmen en stemmen van Georgiërs in het buitenland is nog niet geteld.
Exitpolls van eerder vanavond lieten twee totaal verschillende uitkomsten zien. Beide kampen claimden al snel de overwinning. Sommige exitpolls, onder andere uit het kamp van de oppositiepartijen, lieten een winst van 6 procentpunten zien voor de oppositie.
Pro-Europees of pro-Russisch
Er staat voor het land veel op het spel bij de verkiezingen van vandaag, waarin het gaat om een strijd tussen een pro-Europese of pro-Russische koers. De regeringspartij Georgische Droom stelt zich de laatste tijd steeds autoritairder op en beweegt zich richting buurland Rusland. De partij uit ook met regelmaat anti-EU-retoriek.
De oppositiepartijen, die zo snel mogelijk aansluiting willen bij de Europese Unie, vrezen dat de regering er alles aan zal doen om aan de macht te blijven. In augustus liet Georgische Droom weten van plan te zijn alle oppositie te verbieden als de partij een absolute meerderheid behaalt.
De afgelopen maanden zijn er meerdere wetten aangenomen die de vrijheid van meningsuiting schenden, lhbti-rechten inperken en de media censureren. Het Europees Parlement zei dat er in Georgië sprake is van een “democratische terugval”. De onderhandelingen over toetreding tot de EU zijn om die reden ook gestaakt.
‘Nu-of-nooit-gevoel’
Burgerwaarnemer Jelger Groeneveld is in Georgië en maakt de verkiezingsuitslag van dichtbij mee. Bij de oppositiepartijen hangt een gespannen sfeer, ziet hij. “Er was natuurlijk eerst een feeststemming bij de exitpolls. Na de voorlopige telling van de kiescommissie was er een gelaten sfeer: mensen zijn teleurgesteld, omdat ze toch dachten dat hier de kans lag voor de oppositie. Het was een beetje een nu-of-nooit-gevoel.”
De oppositieleiders komen later deze avond samen om een gezamenlijke reactie voor te bereiden. “Ze zijn aan het kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. De uitslag is moeilijk te rijmen met politieke ontwikkelingen in het land. Wat er vooral gebeurt is dat de plattelandsdistricten, de kleinere kiesdistricten waar ook etnische minderheden wonen, stemmen voor Georgische Droom.”
Vier jaar geleden had de oppositie moeite met het accepteren van de uitslag, legt Groeneveld uit. “En dat heeft ook tot reputatieschade geleid. Ze gaan een bewoording moeten vinden waaruit blijkt dat ze het zullen accepteren.”