NOS Nieuws•
Qatar zegt dat het voorlopig niet zal bemiddelen tussen Israël en Hamas. Maar het besluit betekent niet dat Qatar zich als bemiddelaar heeft teruggetrokken. Dat staat in een verklaring van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken.
Eerder vandaag berichtten onder meer AFP en Reuters dat Qatar zich voorlopig uit de gesprekken terugtrok totdat beide partijen “blijk geven van oprechte bereidheid om terug te keren naar de onderhandelingstafel”. De persbureaus baseerden zich op functionarissen die bij de onderhandelingen betrokken zijn.
De golfstaat spreekt verder berichten tegen dat het politieke bureau van Hamas in Qatar geen nut meer heeft en wordt gesloten. Hamas had dat nieuws eerder vandaag al tegengesproken.
Qatar speelt samen met de VS en Egypte een belangrijke rol in de onderhandelingen, die meerdere keren in de hoofdstad Doha zijn gevoerd. Mede door de inzet van Qatar werden Israëlische gijzelaars geruild voor Palestijnse gevangenen. Ook werd er eind vorig jaar een korte wapenstilstand bereikt.
Politiek kantoor
Sinds 2012 zit in Qatar het politieke kantoor van Hamas. De VS en Israël gaven daar toen toestemming voor. De landen wilden zo voorkomen dat de groep zich in Iran vestigde.
Gisteren meldde Reuters dat de Verenigde Staten nu hebben gevraagd Hamas het land uit te zetten, omdat de groep het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren heeft afgewezen. “Nadat Hamas herhaaldelijk voorstellen om gijzelaars vrij te laten heeft afgewezen, zouden haar leiders niet langer welkom moeten zijn in de hoofdsteden van welke Amerikaanse bondgenoot dan ook”, zo citeerde Reuters een Amerikaanse regeringsfunctionaris.
Stuklopen onderhandelingen
De onderhandelingen zijn de afgelopen maanden steeds stukgelopen. Vorige maand eindigde een nieuwe onderhandelingsronde opnieuw zonder resultaat. Hamas wees toen een voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren van de hand en eiste opnieuw een permanent staakt-het-vuren.
Ook Israël wees meerdere voorstellen af in de onderhandelingsrondes. Eerder deze week beschuldigde de pas ontslagen minister van Defensie Gallant premier Netanyahu ervan een eerder vredesakkoord te hebben afgewezen, ondanks het advies van zijn adviseurs. Dat komt overeen met onder meer bronnen die aan The Financial Times meldden dat Netanyahu persoonlijk dwarslag in de onderhandelingen over het bereiken van een deal met Hamas om gijzelaars vrij te krijgen.
In augustus liepen de onderhandelingen spaak omdat Israël met nieuwe eisen kwam om Israëlische militairen in de Gazastrook te houden, bijvoorbeeld in de Philadelphi-corridor, het grensgebied tussen de Gazastrook en Egypte. Ook hierover zei Gallant volgens Israëlische media eerder deze week tegen families van gijzelaars dat dit hiervoor geen enkele noodzaak is.