Burgemeester Emir Kir

NOS Nieuws

In de Brusselse deelgemeente Sint-Joost-ten-Node moeten de gemeenteraadsverkiezingen worden overgedaan. Op 13 oktober won burgemeester Emir Kir met zijn onafhankelijke lijst een absolute meerderheid, maar de uitslag werd ongeldig verklaard nadat er allerlei onregelmatigheden waren ontdekt met stemmen via volmacht.

Vijftig volmachten waren ondertekend door de winnende Kir zelf op de dag van de verkiezingen, wat niet mag. Ook voor een andere reeks volmachten was er geen duidelijk bewijs waarom de kiezers niet zelf hadden gestemd. Daarnaast waren er ook nog volmachten niet ondertekend.

Na klachten van de partijen PS, Ecolo en Team Fouad Ahidar werd onderzoek gedaan. Het Rechtscollege van het Brussels Parlement besloot daarop dat de uitslag niet geldig was.

De burgemeester van de armste gemeente van België gaat niet in beroep tegen de ongeldigverklaring. Hij had acht dagen de tijd om naar de Raad van State te gaan en bezwaar aan te tekenen, maar dat doet hij niet.

Toon veranderd

De toon van Kir is gedurende de acht dagen veranderd. Toen vorige week dinsdag naar buiten kwam dat het rechtscollege de uitslag nietig verklaarde, sprak Kir zijn aanhangers toe dat hij “alle mogelijkheden om in beroep te gaan” ging bestuderen.

Maar hij trok bij. In een verklaring op zijn Facebook-pagina schreef hij dat er na samenspraak beslist is om niet in beroep te gaan, hoewel er argumenten waren om het wel te doen. Met de boodschap dat ze “onze gemeente niet ruim drie maanden in onzekerheid willen laten”, motiveert Kir zijn beslissing om toch niet in beroep te gaan.

Er loopt nog een gerechtelijk onderzoek bij het parket van Brussel naar mogelijke kiesfraude. Als Kir of andere politici schuldig uit het onderzoek komen, kan dat hun verkiesbaarheid in de toekomst beïnvloeden.

Bezwaren in andere gemeenten

Ook in andere Belgische gemeenten kan de nieuwe gemeenteraad nog niet geïnstalleerd worden doordat er klachtprocedures zijn opgestart. Zo is er in Zelzate, in Oost-Vlaanderen, een klacht binnengekomen over een foutief aantal voorkeurstemmen. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen gaat het onderzoeken en kan daar tot 35 dagen over doen.

Ook in Geraardsbergen en Zottegem zijn op de valreep nog bezwaren ingediend tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Waarover die bezwaren gaan, is niet helemaal duidelijk. De Raad geeft daar geen details over vrij. Gevolg is wel dat de gemeenteraad daar dus ook nog niet geïnstalleerd kan worden. Dat gebeurt op zijn vroegst begin januari.

In het Antwerpse Hoogstraten heeft de oppositiepartij bezwaar getekend nadat er meer geld uitgegeven zou zijn dan eigenlijk toegestaan is bij lokale verkiezingen. Ook daar moet de Raad van Verkiezingsbetwistingen zich gaan buigen over een zaak. Of de installatievergadering van 5 december van het nieuwe bestuur in Gent doorgaat, valt ook nog te betwijfelen door een onbekende klacht.

Geen klachten in Ninove

In Ninove werden bezwaren tegen de verkiezingsuitslag verwacht, maar die zijn uiteindelijk uitgebleven. Guy D’haeseleer behaalde met zijn Forza Ninove met een absolute meerderheid, maar op de verkiezingsdag opende het Oost-Vlaamse parket een onderzoek naar het ronselen van volmachten en schriftvervalsing. Dat kwam omdat er veel meer met volmachten werd gestemd dan in andere vergelijkbare gemeenten.

Tegenpartijen overwogen bezwaar in te dienen na ophef over de mogelijke fraude, maar het bezwaar bleef uiteindelijk uit.

Share.
Exit mobile version