NOS Nieuws•
De komende vier jaar trekt een golf van faillissementen over bedrijven in Nederland. Economen van Rabobank voorspellen dat in een nieuwe studie. De piek aan bedrijven die omvallen is naar verwachting uiteindelijk vergelijkbaar met de kredietcrisis in 2008, maar dit hoeft volgens Rabobank helemaal geen slecht nieuws te zijn voor de economie.
Sterker: het zal juist goed uitpakken als een grote groep al lang ploeterende bedrijven het veld ruimt, zo vat Rabo-econoom Hugo Erken het samen. “Een faillissementsgolf hoeft niet samen te gaan met oplopende werkloosheid”, benadrukt hij. “Er moet echt een forse schok zijn in het aantal faillissementen wil je dat terugzien in de werkloosheid.”
Voor de ondernemers zelf is het natuurlijk een ramp, financieel en psychisch”, zegt Erken ook. “Maar voor groeiende bedrijven houden zij wel financiering en vooral personeel vast. Er is een groot personeelstekort. Dat de arbeidsproductiviteit vorig jaar is gedaald is een teken aan de wand. Dat is zorgelijk.”
Enkele honderden
De economen van Rabobank maakten een nieuw rekenmodel om te voorspellen hoeveel bedrijven de komende jaren de deuren zouden kunnen sluiten. Het aantal faillissementen loopt al zes kwartalen op rij op, maar is met zo’n 1100 per kwartaal historisch bekeken nog altijd laag.
Na het knappen van de internetzeepbel rond de millenniumwisseling gingen ruim 2000 bedrijven per kwartaal op de fles. Tijdens de kredietcrisis in 2008 waren dat er 2700 tot zelfs 3400. Door de massale overheidssteun na het uitbreken van het coronavirus in 2020 daalde het aantal faillissementen tot slechts enkele honderden per kwartaal.
Door de coronasteun konden veel bedrijven die het voor de crisis al moeilijk hadden een faillissement lange tijd uitstellen. Maar deze zogenoemde zombiebedrijven zitten gezonde ondernemingen juist in de weg, stelt Erken.
Nu de coronasteun wordt afgebouwd en de Belastingdienst uitgestelde belasting betaald wil zien, loopt het aantal faillissementen langzaam op. Dat blijft volgens de berekeningen van de Rabo-economen verder oplopen tot en met 2027. In dat jaar rekenen zij op een piek van 1700 tot 1900 bedrijven per kwartaal die omvallen. Dat is een stijging van 35 procent vergeleken met vorig jaar.
Vanaf 2029 verwachten de Rabo-economen dat het aantal faillissementen weer daalt. Erken vindt dat het verstandig is om de marktdynamiek met bedrijven zijn werk te laten doen. “Het kabinet moet vooral terughoudend zijn. Verschillende brancheorganisaties zullen zeker de noodklok gaan luiden als er meer bedrijven in hun sector omvallen. Maar daar moet je niet aan beginnen. De arbeidsmarkt is al krap. Er moet echt een normalisatie plaatsvinden. Je ziet dat er veel bedrijven met structurele problemen kampen, zoals schulden en een verouderd businessmodel. Het is beter als die plaatsmaken voor nieuwe bedrijven.”