In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws•
Verbeter de infrastructuur en bereikbaarheid, zorg voor voldoende voorzieningen op het gebied van zorg en onderwijs en stimuleer de woningbouw flink. Dat zijn enkele aanbevelingen uit een onderzoek naar de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borssele. De onderzoekers benadrukken dat de bouw van de centrales naar verwachting veel personeel van buiten Zeeland aantrekt.
Het kabinet wees de gemeente Borsele in december 2022 aan als voorkeurslocatie voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Voornamelijk omdat de enige kerncentrale van Nederland daar al staat. De provincie Zeeland en de gemeente Borsele lieten onderzoek doen naar de impact van de twee nieuwe kerncentrales op de directe omgeving en de regio. De onderzoekers concluderen dat de bouw van de centrales een megaproject is dat zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt.
‘Bouw van de kerncentrales tijdelijk grote impact op het gebied’
Zo hebben de bouwwerkzaamheden tijdelijk een grote impact op het gebied, blijkt uit het rapport. Volgens de onderzoekers zijn er tijdens de bouwperiode, die naar verwachting tien tot vijftien jaar zal duren, grote aantallen personeel van buiten Zeeland nodig, onder wie arbeidsmigranten. Tijdens de piekfase zal dit uitkomen op zo’n 8000 extra mensen. Dat leidt ertoe dat de vraag naar (tijdelijke) woonruimte, openbaar vervoer en voorzieningen in de regio tijdelijk toeneemt.
Als het gaat om de leefomgeving, dan ervaren mensen die binnen een straal van acht kilometer rond de bouwlocatie wonen volgens de onderzoekers de meeste overlast. Dan gaat het vooral om geluidoverlast, fijnstof en lichtvervuiling, schrijft Omroep Zeeland.
Positieve effecten zien de onderzoekers vooral op economisch gebied. De bouw en de exploitatie van de kerncentrales stimuleren de economie, doordat lokaal geld zal worden uitgegeven. Het kabinet heeft al miljarden gereserveerd voor de bouw van de centrales. Een deel daarvan zal worden geïnvesteerd in Zeeland.
Het zou nieuwe inwoners kunnen helpen als er zo veel mogelijk voorzieningen als winkels en scholen in de regio blijven. “We verwachten dat nieuwe banen ontstaan, het vestigingsklimaat verbetert, de materiële welvaart gemiddeld gezien toeneemt en er kansen ontstaan voor een gevarieerder en aantrekkelijker onderwijsaanbod”, aldus de onderzoekers. Wel kunnen er negatieve gevolgen zijn voor de sociale cohesie in kleine dorpen, mede door verdringing op de woningmarkt en culturele botsingen.
Aanbevelingen
In het rapport doen de onderzoekers enkele aanbevelingen om de negatieve impact te beperken. Zo moeten de infrastructuur en bereikbaarheid verbeterd worden. Ook moeten op het gebied van zorg en onderwijs voldoende voorzieningen worden gecreëerd en moet de woningbouw een forse impuls krijgen. Zo zouden er campussen ingericht kunnen worden voor bouwpersoneel om de druk op de woningmarkt te verminderen, stellen de onderzoekers.
Het rapport benadrukt dat de bouw van twee nieuwe kerncentrales een project is van “on-Nederlandse omvang”. Er zijn omwonenden die er slecht van slapen. Daarom moeten de zorgen van bewoners serieus worden genomen, aldus de onderzoekers.
Verder wijzen de onderzoekers op het belang om snel te investeren in onderwijs. Tijdens de bouwfase zal er met name technisch personeel nodig zijn dat onder meer gespecialiseerd is in montage, metaal, civiele techniek en elektrotechniek. Ook ondersteunend personeel voor bijvoorbeeld catering, schoonmaak en beveiliging moet worden aangetrokken.
Of de kerncentrales er daadwerkelijk komen, is nog niet zeker. Het kabinet moet nog een besluit nemen over een definitieve locatie.