Minister Wiersma op werkbezoek bij een veehouderij

NOS Nieuws

De rechtbank in Midden-Nederland roept het kabinet op om na vijf en half jaar met een houdbare oplossing voor het stikstofprobleem te komen.

De rechtbank doet die oproep in de uitspraak in een zaak tegen een melkveehouderij uit Zeist. De eigenaar wil dit bedrijf al jaren uitbreiden met een een stal voor vleeskuikens. Hij kreeg twee keer een vergunning van de provincie, maar die zijn beide keren vernietigd, nadat natuurorganisaties naar de rechtbank waren gestapt.

“Deze zaak laat treffend zien hoe een agrariër dubbel pech kan hebben door simpelweg te vertrouwen op het beleid van de overheid”, schrijft de rechtbank. “De rechtbank kan de frustratie die deze agrariër hierover heeft goed begrijpen.”

Wachten op plannen

Met de periode van vijf en een half jaar doelt de rechtbank op de uitspraak van de Raad van State in 2019. De Raad oordeelde toen dat tien intensieve veehouderijen niet mochten uitbreiden omdat door hun stikstofuitstoot mogelijk schade aan nabije natuurgebieden zou ontstaan.

De uitspraak leidde tot een groot economisch probleem. Ook voor de woning- en wegenbouw mochten alleen nog vergunningen worden afgegeven als vaststond dat de natuur er niet door verslechtert.

Het vorige kabinet besloot 24 miljard vrij te maken om de zaak vlot te trekken. Provincies mochten zelf gaan uitzoeken hoe zij hun milieudoelen wilden halen, inclusief het terugdringen van stikstof. Als de natuur wordt verbeterd, zo was de gedachte, mogen er ook weer vergunningen voor onder meer woningbouw en ondernemingen worden uitgegeven.

De huidige coalitie besloot de 24 miljard die het vorige kabinet had vrijgemaakt weer te schrappen. Voor de aanpak van het stikstofprobleem stelde het 5 miljard euro beschikbaar.

Innovaties

Minister van Landbouw Wiersma (BBB) wil met dat geld de uitstoot bij veehouderijen vooral terugdringen met innovaties, zoals andere stalsystemen, robotisering en een nieuwe methode om de uitstoot te meten. Experts waarschuwen dat die oplossingen vaak minder goed uitpakken dan eerst werd gedacht.

Wiersma presenteerde haar plan twee weken geleden, maar de Kamer vond ze niet concreet genoeg en wil de komende maanden meer duidelijkheid van de minister over hoe ze dit probleem wil oplossen.

Share.
Exit mobile version