Tiesto, Ki/Ki (de hoogste vrouw op de lijst) en Franky Rizardo

NOS Nieuws

Muziek van Nederlandse artiesten heeft vorig jaar wereldwijd zo’n 220 miljoen euro opgebracht. Dat is een nieuw record, blijkt uit cijfers van Buma Cultuur. Vooral Nederlandse dance deed het net als andere jaren opnieuw goed, maar in het rijtje van artiesten met de meeste optredens in het buitenland zijn wel veel nieuwe namen te zien.

De netto-opbrengst van ruim 220 miljoen is een stijging van 11 procent vergeleken met 2023. Het vorige recordjaar was 2018, toen er 216,5 miljoen euro werd verdiend met muziek van Nederlanders. Het gaat om de opbrengsten uit muziekrechten, opnamen, maar ook optredens.

Dat er nu weer een recordjaar is, heeft te maken met de stijgende lijn die na de coronacrisis weer is ingezet, zegt Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. “Je zag in 2018 dat we een recordhoogte bereikten, maar daarna stortte de boel natuurlijk in vanwege corona. Vanaf 2022 zien we weer heel rustig een stijgende lijn. Die is weer teruggekomen.”

Dj Franky Rizardo gaf vorig jaar de meeste optredens in het buitenland

Zo’n 54 miljoen werd verdiend met auteursrechten op nummers gemaakt door Nederlandse artiesten. Maar het merendeel verdienden ze door optredens te geven in het buitenland. Dat bracht vorig jaar 158 miljoen euro in het laatje, goed voor ruim 72 procent van de totale opbrengst.

Nieuwe namen in top 3

En wat daar volgens Buma-directeur Helmink zo leuk aan is: in het lijstje met artiesten met de meeste optredens is steeds meer een nieuwe generatie te zien. De lijst wordt dan wel vooral aangevoerd door namen uit de elektronische muziek, maar het is niet langer enkel bekende dj’s als Tiësto, Afrojack en Martin Garrix die veel werden geboekt in het buitenland.

“Je ziet nu drie relatief nieuwe namen in de top drie. Dat zijn allemaal mensen die niet al bezig zijn met 30 jaar touren en die relatief jong zijn begonnen”, zegt Helmink. Zo staat de 36-jarige house- en techno-dj Franky Rizardo op nummer 1, met 112 optredens over de grens.

De andere twee nieuwe namen in de top 3 zijn de dj’s Chris Stussy (30 jaar) en Mau P (28 jaar). De laatste scoorde twee jaar geleden ook in eigen land een hit met Drugs From Amsterdam.

Het succes van deze drie dj’s is helemaal aan henzelf te danken, zegt Helmink. “Je hebt natuurlijk heel vaak dat een Armin van Buuren gewoon mensen uit zijn eigen stal meeneemt op tour, dat geeft je dan natuurlijk toch wel een duwtje in de rug. In dit geval hebben de jongens dit helemaal zelf gedaan. Daar zijn die Nederlanders zo goed in.”

De lijst wordt voornamelijk door mannen aangevoerd. De eerste vrouwelijke artiest is Ki/Ki. De Nederlandse dj staat op de veertiende plaats met 74 optredens.

Niet alleen elektronische muziek van Nederlanders is wereldwijd in trek. In de lijst met meeste optredens staat bijvoorbeeld de Nederlandse band Personal Trainer op 21, met 62 buitenlandse optredens. Of neem de ‘downtempo deathcore’ van de band Distant op 13, met 74 optredens.

“Voeg daarbij de Nederlandstalige liedjes die in 2024 in eigen land de hitlijsten domineerden en je kunt zonder twijfel stellen dat de Nederlandse muziek een topjaar beleefde”, concludeert Helmink. “Ik zie de toekomst dan ook rooskleurig in.”

ESNS

Buma Cultuur presenteert de exportcijfers elk jaar voor aanvang van het jaarlijkse festival en muziekcongres Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanaf woensdag komen honderden muziekprofessionals uit heel Europa naar Groningen, om daar te praten over de muziekindustrie.

Dit jaar staat Italiaanse pop centraal op het festival. Op zaterdag wordt ook de Popprijs uitgereikt aan de artiest die volgens een jury de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Share.
Exit mobile version