NOS Nieuws•
Reddingswerkers proberen mogelijk honderden illegale mijnwerkers te redden uit een van de diepste goudmijnen van Zuid-Afrika. De mijnwerkers zitten al maanden gevangen in de mijn die door de politie is omsingeld.
Nadat de rechter de overheid dwong tot een reddingsactie zijn gisteren en vandaag 118 mijnwerkers uit de mijn gehaald. Volgens de politie zijn 36 van hen overleden en de verwachting is dat het aantal verder oploopt. Volgens berichten uit de mijn zijn meer dan honderd mensen gestorven door verhongering of uitdroging.
Vertegenwoordigers van de mijnwerkers zeggen dat er nog minstens 500 mensen onder de grond verblijven van wie de meesten ziek en uitgehongerd zijn.
Zeven maanden ondergronds
De mijnwerkers zitten al maanden ondergronds, doordat de politie bijna alle uitgangen heeft afgesloten. Sporadisch wisten familieleden en een organisatie die de mijnwerkers helpt, via een touw eten en water naar beneden te krijgen.
Volgens de politie wilden de mijnwerkers niet naar boven komen uit angst opgepakt te worden maar volgens een mensenrechtenadvocaat die de familie van de mijnwerkers bijstaat is de mijnschacht die wordt geblokkeerd twee kilometer diep en is het heel moeilijk om eruit te komen.
Wel zouden er eerder mijnwerkers via andere gangen toch naar boven zijn gekomen, maar die zouden inmiddels allemaal zijn afgesloten. Sommigen hebben al sinds juli geen daglicht gezien, zeggen hun familieleden.
Goudrestjes
De overlevenden worden waarschijnlijk allemaal aangeklaagd voor illegale mijnbouw en immigratie. Veel van hen zijn vanuit buurlanden illegaal het land binnengekomen.
Illegale mijnbouw komt vaak voor in Zuid-Afrika. Mijnwerkers gaan illegaal naar binnen in mijnen die door bedrijven gesloten zijn omdat ze niet genoeg geld opbrachten. Sinds 2023 treedt de politie hard op tegen de mijnwerkers die op zoek zijn naar restjes goud.
Daarom wilde de overheid in eerste instantie ook geen hulp sturen. In november zei de minister van Binnenlandse Zaken geen criminelen te zullen helpen. “We gaan ze uitroken. Ze zullen eruit komen”, was toen haar idee.
Doolhof
Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de aanpak van de politie. Via een rechtszaak werd in december afgedwongen dat er voedsel, water en medicijnen naar de mijnwerkers moest worden gestuurd.
Ook maken ze zich zorgen over mijnwerkers die geen kant op kunnen. De schacht is steil en de touwen die ze gebruikten om naar binnen te gaan zijn verwijderd. Daardoor is de tocht naar boven te zwaar voor de ernstig verzwakte mensen.
De mijn in het stadje Stilfontein is ruim twee kilometer diep met meerdere schachten en een doolhof aan tunnels.
Teken van leven
Familieleden hebben zich bij de uitgang van de mijn verzameld in de hoop een teken van leven te krijgen. “De laatste keer dat ik met mijn broer sprak was in juli, toen hij ons vertelde dat hij ondergronds zou gaan,” zei Zinzi Tom, een zus van een van de mijnwerkers tegen persbureau AP.
Tot nu toe werd er niets van haar broer vernomen tot gisteren een mijnwerker bovenkwam met een klein beetje informatie. Haar broer was twee weken geleden nog in de mijn gezien. “Blijkbaar is hij erg ziek en worstelt hij om te overleven.”
De reddingsactie zal waarschijnlijk nog dagen duren.