NOS Nieuws••Aangepast
Een 16-jarige middelbare scholier uit Nieuwegein is overleden na deelname aan de choking game, een gevaarlijke maar populaire internet challenge. Wat is dit voor spel en is het te voorkomen dat kinderen eraan meedoen?
Bij de choking game, ook wel stikspel of wurgspel genoemd, dagen jongeren elkaar uit om bij elkaar of bij zichzelf de halsslagader dicht te knijpen. Omdat daardoor de bloedtoevoer naar de hersens wordt afgeknepen, dreigen ze het bewustzijn te verliezen.
Als net op tijd wordt losgelaten, stroomt het bloed weer naar de hersens en ontstaat er een kortstondige roes. Vaak maken jongeren filmpjes van de challenge, die ze online zetten.
Volgens de Hersenstichting raken hersenen beschadigd als ze langer dan drie minuten geen zuurstof krijgen. “De zichtbare en (vaak) onzichtbare gevolgen hiervan kunnen een langdurig negatief effect hebben”, aldus de organisatie. Als hersenen zes minuten geen zuurstof krijgen, leidt dat vrijwel altijd tot blijvende schade.
We dachten eerst dat het zelfmoord was, maar hij had het gefilmd met zijn smartphone.
Als iemand deze challenge in zijn eentje doet, kan het gebeuren dat de verstikking niet op tijd kan worden gestopt en de choking game dodelijk afloopt. Geert Reynders van de stichting Tegen Internet Misstanden (TIM) verloor in 2017 op die manier zijn 16-jarige zoon Tim.
“We dachten eerst dat het zelfmoord was, maar hij had het gefilmd met zijn smartphone. Dus later heeft de recherche gezien dat het een ongeluk was. Dat hij geëxperimenteerd had met met de choking game, maar dat dat helaas fataal was afgelopen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk om te ontdekken.”
Reynders had daarvoor nog nooit van de choking game gehoord. “Ook in onze omgeving kende niemand het, zelfs de huisarts niet.” Maar hij was er graag voor gewaarschuwd.
Meer aandacht nodig op scholen
Daarom richtte hij met zijn vrouw en de zus van Tim de stichting TIM op. Met als doel structureel te gaan waarschuwen voor dit soort online challenges en daarmee te voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen onder jongeren.
Op YouTube heeft de stichting een korte film geplaatst waarin jongeren over het onderwerp ‘challenges’ spreken.
Ook vindt Reynders dat er op scholen meer aandacht voor zou moeten zijn. “Het is de enige structurele plek waar jongeren samenkomen. Dus al is het maar een of twee uurtjes per jaar. Besteed er wat aandacht aan, wijs op de gevaren van internet challenges, zodat jongeren beter geïnformeerd op internet kunnen acteren.”
‘Niet op ideeën brengen’
Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media heeft scholen begeleid waar de choking game uit de hand liep, maar is wat huiveriger voor preventie. Want daardoor worden kinderen soms ook op ideeën gebracht.
“Het is altijd heel voorzichtig balanceren”, zegt ze. “Ga je ze hiervan op de hoogte brengen of niet? Eigenlijk moet je dat als school proberen in te schatten. Het past niet bij elke leeftijd of bij elke groep. Maar als je maar een beetje het gevoel hebt dat ze dit soort spelletjes spelen in bijvoorbeeld de kleedkamers, dan is het wel goed om met kinderen hierover te praten. Dat je ze in ieder geval duidelijk maakt hoe vreselijk gevaarlijk het is.”
Hoe vaak er in Nederland iemand overlijdt door de choking game is niet bekend. “Het gebeurt vaker dan het in het nieuws komt”, zegt Pardoen daarover. “Dus niet tientallen keren per jaar, maar wel af en toe. Niet alle ouders willen hiermee naar buiten treden.”
Ouders die meer over de choking game willen weten of tips zoeken over hoe ze het over internet challenges kunnen hebben met hun kinderen, kunnen terecht op de site van Bureau Jeugd en Media.