Margarita Louis-Dreyfus met een sjaaltje van voetbalclub Olympique de Marseille, waarvan zij tot 2016 de eigenaar was

NOS Nieuws

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

De Russisch-Zwitserse multimiljardair Margarita Louis-Dreyfus zag het vermogen van haar Nederlandse spaarpot opnieuw met honderden miljoenen toenemen. De inkomsten in de Amsterdamse bv komen uit de opbrengsten van een de grootste concerns in de grondstoffenhandel: Louis Dreyfus.

Samen met vier andere grote handelshuizen (ADM, Bunge, Cofco en Cargill) beheerst Louis Dreyfus vrijwel de gehele wereldwijde graanhandel. Het is daarnaast een grote speler in het verhandelen van onder meer rijst, koffie, katoen en suiker.

In april vorig jaar stopte Louis Dreyfus met graanexport vanuit Rusland en werden de bezittingen daar met verlies verkocht. Desondanks kon de vlag uit op het hoofdkantoor in Rotterdam. De totale omzet kwam uit op van zo’n 50 miljard dollar (48 miljard euro).

De omzet lag daarmee wel iets lager dan een jaar eerder, maar de winst die overbleef was wel weer hoger: 1 miljard dollar, tegenover 770 miljoen van 2022.

Schuldenvrij

De cijfers zullen Margarita verheugen. Na de dood van haar man Robert Louis-Dreyfus in 2009 erfde zij ruim 60 procent van de aandelen van handelshuis Louis Dreyfus. In de jaren erna bouwde ze haar bezit uit. Ze kocht aandelen op van andere familieleden. Stap voor stap kwam ze zo uit op een bezit van 96 procent.

De aandelen bezit Margarita via de Amsterdamse Akira bv. Om de aankopen te bekostigen leende Margarita via haar bedrijf in 2019 1 miljard dollar bij de Zwitserse bank Credit Suisse. Die schuld heeft Akira in stappen afgelost met de inkomsten uit de grondstoffenhandel.

Afgelopen jaar betaalde het bedrijf de laatste 229 miljoen terug, blijkt uit een onlangs gepubliceerd jaarverslag. Daarnaast dikte het eigen vermogen aan met bijna 800 miljoen euro.

Steeds minder inzichtelijk

De jaarverslagen van Akira zijn afgelopen jaren steeds minder inzichtelijk geworden. Voorheen waren die nog zo’n tien pagina’s, met onder meer informatie over de winstuitkeringen vanuit Louis Dreyfus. Inmiddels wordt die informatie niet meer bekendgemaakt. Er zijn nog zes pagina’s over met alleen nog maar een balans.

Akira was niet bereikbaar voor commentaar. De telefonist van het bedrijf verwees naar Louis Dreyfus Holding. Daar werd de telefoon niet opgenomen.

Share.
Exit mobile version