Schoof op bezoek bij voorzitter van de Tweede Kamer
Schoof praat vandaag ook bij met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Het gesprek met Martin Bosma van de Tweede Kamer is net afgelopen, maar over de inhoud worden geen mededelingen gedaan. Straks komt Jan Antonie Bruijn van de Eerste Kamer langs.
Schoof na ‘sollicitatiegesprek’: proberen snelheid te maken
Na het officiële gesprek met formateur Van Zwol zegt Schoof dat ‘de sollicitatie’ goed gegaan is. Hij zegt veel zin in zijn nieuwe baan te hebben en dat er een “groep gemotiveerde mensen klaarstaat om aan de slag te gaan”. Hij hoopt dat de gesprekken met de andere kandidaat-bewindslieden snel kunnen gaan, net als de hoorzittingen in de Tweede Kamer.
Hij zegt te willen stoppen met “het Haagse gedoe” en dat het tijd is om te gaan regeren. “Het is een zware verantwoordelijkheid om het waar te maken en plannen daadwerkelijk te realiseren.”
Na afloop van z’n gesprek gaf Schoof een statement aan de pers:
Kandidaat-premier Schoof op ‘sollicitatie’ bij de formateur
De planning voor de komende dagen of weken
Vandaag start formateur Van Zwol met zijn eerste officiële een-op-een-gesprek om te kijken of de kandidaat-bewindslieden geschikt zijn voor hun nieuwe werk. Het eerste gesprek is met kandidaat-premier Schoof. De rest komt vanaf vrijdag aan de beurt. Het zal dan nog wel even duren voor het nieuwe kabinet op het bordes staat. Lees hier over het voorlopige spoorboekje.
Kabinet nog niet op bordes, ‘moet nog veel gebeuren’
Morgen begint een nieuw hoofdstuk in de formatie: de officiële een-op-een gesprekken van de beoogd bewindslieden met formateur Van Zwol.
Hij praat eerst met Dick Schoof, de kandidaat-premier. En vrijdag, aldus de planning, gaat Van Zwol hiermee verder. Volgens de regels moeten deze gesprekken plaatsvinden en komt er van alles aan de orde, zoals mogelijke zakelijke belangen en de gezondheid van de kandidaat. Ook moet de formateur vragen of er nog “feiten uit heden of verleden zijn” die hij moet weten omdat ” ze op enig moment van negatieve invloed kunnen worden op het functioneren van de kandidaat als bewindspersoon, dan wel het kabinet in een moeilijke situatie zouden kunnen brengen.”
Deze gesprekken nemen ongeveer drie dagen in beslag. Dan komen er hoorzittingen met de bewindslieden in de Tweede Kamer (schatting één week), dan volgt het constituerend beraad, en pas dan kan koning Willem-Alexander zich klaar maken voor de beëdiging en de bordesfoto. Eind juni of begin juli, is de schatting van NOS-verslaggever Xander van der Wulp. “Er moet nog best veel gebeuren.”
Verdeling kabinetsposten bekend: Migratie naar PVV, Financiën naar VVD
In het nieuwe kabinet-Schoof krijgt de PVV vijf ministers, de VVD en NSC allebei vier en BBB twee. Er komen 12 of 13 staatssecretarissen. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. De PVV zal onder meer een minister voor Migratie leveren, de VVD krijgt Financiën en BBB Landbouw. De post Binnenlandse Zaken gaat naar NSC.
Lees de volledige verdeling hier:
Beoogd premier Schoof spreekt morgen voorzitters Eerste en Tweede Kamer
Morgen heeft kandidaat minister-president Schoof kennismakingsgesprekken met de voorzitter van de Eerste Kamer Bruijn (VVD) en van de Tweede Kamer Bosma (PVV).
Coalitie akkoord over verdeling ministersposten, maar namen nog geheim
PVV-leider Wilders zegt dat zijn partij en VVD, NSC en BBB overeenstemming hebben over de verdeling van ministersposten en de kandidaten die daarbij horen. “We zijn eruit en de rest horen jullie later”, zei hij. “We zijn heel erg blij, er ligt nu een deal. De komende uren, dagen hoort u meer.”
Ook vandaag weer gesprekken
Gisteren maakten de partijen niets bekend over het verloop van de gesprekken. Ze gingen vandaag vanaf 9.00 uur weer verder. Formateur Van Zwol zegt dat hij verwacht dat de deadline gehaald gaat worden. Dat betekent dat de nieuwe ploeg ergens in de laatste week van juni op het bordes moet staan.
Formatie gaat weer verder
Vandaag spreken de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer verder over de invulling van het kabinet. De vier partijen praten al bijna twee weken met de formateur en beoogd premier Schoof over de verdeling van de ministersposten en staatssecretarissen.
De gebruikelijke procedure is dat de partijen het eerst eens worden over welke partij welk ministerie krijgt. Pas daarna zouden de namen van de nieuwe bewindslieden besproken worden. Het is onduidelijk of aan deze volgorde wordt vastgehouden.
Ambtenaren zien pijnpunten in coalitieakkoord
Het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is bekeken door ambtenaren van allerlei ministeries en deze analyse is op verzoek van de Tweede Kamer vorige week ook naar buiten gebracht. In het 682 pagina’s tellende document worden vanuit verschillende ministeries kanttekeningen geplaatst bij bepaalde maatregelen.
Zo wordt vastgesteld dat bij de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat het ministerie van Buitenlandse Zaken “bijzonder hard” wordt getroffen. De kans bestaat dat ook bepaalde ambassades dicht moeten.
Verder wordt gevreesd voor een toename van juridische procedures op het terrein van stikstof, omdat ambities op dit gebied zijn bijgesteld. “De juridische haalbaarheid van de neerwaartse bijstelling ambities van mest, stikstof en klimaat is twijfelachtig”, staat in de analyse. Ook noemen ambtenaren het plan om een nieuwe uitzonderingspositie op Europese mestregels te regelen “op korte termijn kansloos in Brussel”.
Het plan om “de wildgroei aan subsidies” aan te pakken, is volgens ambtenaren niet haalbaar, omdat dat niet zomaar kan. En om criminelen beter te bewaken, naar Italiaans voorbeeld, moeten gevangenissen grondig worden verbouwd.
Bij het ministerie van Onderwijs wordt betwijfeld of er wel 293 miljoen euro per jaar bezuinigd kan worden op het beperken van de instroom van buitenlandse studenten. En het verhogen van de btw van 9 naar 21 procent heeft grote gevolgen voor scholen. Ze moeten 50 miljoen euro ophoesten voor duurdere schoolboeken.