Politie na een schietincident in Rotterdam-IJsselmonde

NOS Nieuws

De man die terechtstaat voor drie moorden in de Rotterdamse wijk IJsselmonde heeft tegen de politie een bekennende verklaring afgelegd. Dat zei de officier van justitie in de eerste openbare zitting in de zaak.

Het motief van de verdachte is nog onduidelijk. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum moet daarover meer duidelijkheid geven. Dat onderzoek kan pas op zijn vroegst medio juni plaatsvinden, zei de officier.

De verdachte is de 24-jarige Sendric S. Hij werd opgepakt op de avond van 2 januari. Die dag was voor de derde keer in minder dan twee weken tijd een man doodgeschoten in IJsselmonde. De eerste moorden werden gepleegd op 21 december en 28 december.

De slachtoffers, mannen van 58, 63 en 81, leken willekeurig te zijn gekozen. In alle drie de gevallen werden ze van achteren benaderd en vervolgens neergeschoten. De incidenten leidden tot veel ongerustheid in de wijk IJsselmonde. In die periode gold in de buurt het advies om niet alleen de straat op te gaan.

Tip over Snapchat-account

De politie kwam S. mede op het spoor door een tip van degene die hem het gebruikte wapen had verkocht, zei de officier. Die verkoop was gegaan via Snapchat. De politie verzocht Snapchat om accountgegevens en kreeg die ook. Mede op basis daarvan kon S. enkele uren na de derde moord worden aangehouden in een flatwoning van een familielid.

Bij zijn arrestatie gooide S. een tas over het balkon. Daarin vond de politie het vuurwapen waarmee de moorden waren gepleegd. S. bleek het wapen te hebben gekocht op 20 december, dus een dag voor de eerste moord.

Degene die hem het wapen verkocht is een 20-jarige Amsterdammer. Hij staat ook terecht in de zaak.

Het Openbaar Ministerie heeft ook bekendgemaakt dat een deel van het uitgeloofde tipgeld van 30.000 euro wordt uitgekeerd. Naar wie dat geld gaat wil het OM uit privacyoverwegingen niet zeggen, maar het gaat niet om de medeverdachte die het wapen leverde.

Advocaat: wij begrijpen pijn van nabestaanden

S. zelf was vandaag niet in de rechtszaal. Zijn advocaat kwam wel aan het woord. Hij zei niets over het motief van zijn cliënt, maar stond wel stil bij de emoties van de nabestaanden.

“De verdediging begrijpt gevoelens van pijn bij nabestaanden”, aldus de advocaat. “Iedere keer dat ze naar de rechtbank moeten komen zal zwaar bij hen vallen.”

De volgende zitting in de zaak is gepland voor 24 juni.

Share.
Exit mobile version