Amerikaanse Boeing-werknemers staken

NOS Nieuws

Boeing-werknemers in de Verenigde Staten hebben een nieuw loonbod afgeslagen. Daarmee gaan de stakingen bij de Boeing-fabrieken in de regio Seattle de komende tijd door. Al weken ligt de productie in de fabrieken stil, omdat werknemers en Boeing het niet eens worden.

Met het bod van de Amerikaanse vliegtuigbouwer zou het personeel 35 procent loonsverhoging krijgen, verdeeld over vier jaar. Vakbond International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) meldt dat 64 procent van de ruim 30.000 werknemers tegen het bod heeft gestemd.

Gisteren werd bekend dat Boeing het grootste kwartaalverlies heeft geleden sinds de coronacrisis. Mede door de stakingen kwam het verlies uit op 6,2 miljard dollar (een kleine 6 miljard euro). In het tweede kwartaal draaide Boeing ook al een verlies van 1,4 miljard dollar.

Eerder deze maand waarschuwde de nieuwe topman van het vliegtuigbedrijf, Kelly Ortberg, al voor slechte cijfers. Toen werd ook bekend dat 17.000 banen bij Boeing geschrapt worden. Naast de stakingen hebben ook kostenoverschrijdingen bij tal van opdrachten bijgedragen aan de slechte cijfers.

Belangrijkste productielocaties

Seattle geldt als belangrijke stad in de productieketen van de vliegtuigbouwer. Twee van de belangrijkste productielocaties van Boeing zijn er gevestigd. De productie van een groot deel van de Boeing-toestellen, waaronder het bestverkochte 737-model, staat nu stil.

De laatste keer dat de medewerkers van Boeing het werk neerlegden, duurde de staking uiteindelijk 52 dagen. Dat kostte de vliegtuigbouwer ongeveer 100 miljoen dollar per dag. Boeing maakt al geen winst meer sinds 2018. Boeing-aandelen daalden met 60 procent.

Veiligheidsproblemen

Boeing kwam onder vuur te liggen na twee fatale crashes met hun 737-MAX toestellen in 2018 en 2019. Daarbij kwamen 346 mensen om het leven. Begin dit jaar brak in de lucht een zijpaneel van een vliegtuig af, waarvoor Boeing een boete van 240 miljoen dollar kreeg.

Daarnaast liep de ruimtevaarttak van het bedrijf imagoschade op door problemen met de Starliner. Twee astronauten strandden door technische problemen bij de eerste bemande vlucht naar het Internationale Ruimtestation. Zij komen nu een pas een half jaar later dan gepland.

Share.
Exit mobile version