NOS Nieuws•
Een dag voor de geplande inauguratie van de zittende Venezolaanse president Maduro is zijn tegenstrever, de gevluchte oppositieleider González, op bezoek in de Dominicaanse Republiek. Of hij van plan is door te reizen naar Venezuela is onduidelijk. Eerder gaf hij aan ondanks een lopend arrestatiebevel op 10 januari te zullen terugkeren om in plaats van Maduro aan te treden als president.
De oppositie wil vandaag in hoofdstad Caracas een grote betoging organiseren om de verkiezingswinst van González op te eisen. Na de verkiezingen van juli riep de kiesraad Maduro uit tot winnaar, maar de oppositie concludeerde na eigen tellingen dat hun kandidaat de winst in de wacht had gesleept. De kiesraad maakte die tellingen nooit openbaar. Waarnemers waren niet welkom.
‘Moordcomplotten’
Of het de oppositie lukt om veel mensen op de been te krijgen die niet willen dat Maduro morgen aan zijn derde regeringstermijn van zes jaar begint, is de vraag. Protesten na de verkiezingen werden handhandig neergeslagen. Er vielen zeker 27 doden en de autoriteiten arresteerden rond de 2000 betogers. Van hen heeft de regering er deze week naar eigen zeggen zo’n 1500 vrijgelaten.
Tegelijk zijn er berichten over nieuwe arrestaties, ook van buitenlanders, onder meer uit de Verenigde Staten, Oekraïne en Colombia. Die aanhoudingen houden volgens de regering verband met coupplannen en moordcomplotten gericht tegen Maduro. Venezuela beschuldigt buitenlanders en westerse landen vaker van dergelijke plannen.
Bij Biden op bezoek
De populaire oppositiepoliticus Machado heeft aangekondigd bij de protesten aanwezig te zijn. Ze werd vorig jaar uitgesloten van verkiezingsdeelname, waarna de oppositie besloot om González als presidentskandidaat naar voren te schuiven. Machado zit al maanden ondergedoken. “Ik zou deze dag voor geen goud willen missen”, zei ze op een online persconferentie. “Venezuela zal vrij zijn. Voor, op of na 10 januari; het gaat gebeuren.”
Ondertussen bezoekt oppositieleider González al dagen achtereen buitenlandse regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Biden, om politieke steun te vergaren en eenheid uit te stralen. De afgelopen dagen bezocht hij Buenos Aires, Montevideo, Washington en Panama-Stad. De Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo, op een kleine 1000 kilometer van Caracas, is de laatste aangekondigde stop.
González (75) ontvluchtte Venezuela na de verkiezingen nadat Maduro een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. Aanvankelijk dook hij onder in de Nederlandse ambassade in Caracas. Vervolgens vroeg hij politiek asiel aan in Spanje. Na aankomst in Spanje toerde González, een oud-diplomaat, langs Europese hoofdsteden om regeringen ervan te overtuigen hem als de democratisch verkozen president van Venezuela te erkennen.
Die bezoeken wekken de ergernis van Maduro, zo bleek gisteren. González ontving toen uit handen van de Panamese president Mulino een ingelijste uitdraai van de verkiezingsuitslag. Mulino sprak González daarbij aan als de “verkozen president”.
In een tv-toespraak noemde Maduro Mulino daarop een “lafaard” en een “afschuwelijke oude man”. “Jij komt ook nog aan de beurt”, dreigde hij. Ondertussen wordt de schoonzoon van González, woonachtig in Venezuela, al twee dagen vermist. De familie gaat uit van een ontvoering met politieke motieven.
Ondertussen grijpen ook Venezolanen in het buitenland deze dag aan om aandacht te vragen voor de politieke situatie in hun land. Net als in Caracas zijn in verschillende wereldsteden protesten tegen de beëdiging van Maduro aangekondigd. Onder meer in New York, Miami, Buenos Aires, Madrid en Brussel worden vandaag demonstraties verwacht.