Sport

Gevoelige nederlaag voor Rode Duivels: Marokko klopt België met 2-0 op WK

Beide doelpunten vielen in de tweede helft, al dacht Marokko kort voor rust al op voorsprong te zijn gekomen. Maar een treffer van oud-Ajacied Hakim Ziyech, wiens vrije trap keeper Courtois verraste, ging niet door wegens buitenspel.

Op het veld leek België een sterke start te maken. Na vijf minuten kwamen de Rode Duivels al bijna op voorsprong. Michy Batshuayi verscheen vrij voor doelman Munir, maar het schot werd door de doelman gered ten koste van een hoekschop.

Assist Ziyech

Na de rust was de eerste kans voor Eden Hazard. Niet veel later werd Marokko ook op het veld dominant. In de 73e minuut was het raak. Invaller Sabiri, speler van Sampdoria, schoot uit een vrije trap vanuit een moeilijke hoek de bal langs Courtois in het doel.

De verse aanvallers, onder wie Romelu Lukaku, die door de Belgische bondscoach Roberto Martínez werden ingezet, leverden niks op. Integendeel: aan de andere kant schoot Aboukhlal hoog in het doel raak. De assist was van Ziyech.

Marokko, dat alleen in 1986 de knock-outfase op een WK bereikte, heeft voorlopig de leiding in groep F met vier punten. Kroatië en Canada komen vanavond nog in actie in dezelfde groep. Als Kroatië wint komt het land gelijk te staan met Marokko. De Belgen, vier jaar geleden nog derde op het WK, hebben drie punten.

Marokkaanse Nederlanders de straat op

De Marokkaanse fans waren ver in de meerderheid in het Al Thumama-stadion van Doha en Marokko nam de wedstrijd dan ook langzaam in handen. In de 21e minuut ging een schot van Ziyech maar net over het doel van Thibaut Courtois. Kort voor de rust ging een vrije trap van de oud-Ajacied in een keer in het doel, maar de Marokkaanse aanvoerder Romain Saïss bleek buitenspel te staan.

Na de wedstrijd trokken Marokkaanse Nederlanders in meerdere Nederlandse steden de straat op om de overwinning te vieren. In Den Haag concentreerde het feest zich in de Schilderswijk. In Amsterdam was een grote toeloop rond het Mercatorplein in Amsterdam West. In Utrecht was het feest in de wijk Lombok:

In Rotterdam ontstond aan het eind van de middag een rellerige sfeer rond het Kruisplein. De politie-eenheid Rotterdam schrijft op Twitter: “Een groep van ongeveer 500 supporters zorgt voor onrust in het centrum van Rotterdam na de wedstrijd Marokko-België. Ze gooien o.a. vuurwerk en glas naar de politie. De ME is aanwezig en voert charges uit.”

Rellen in Brussel

In Brussel ging het er grimmiger aan toe: al tijdens de wedstrijd braken er rellen uit. Relshoppers gooien met vuurwerk en flessen en stichten brandjes. De politie heeft een waterkanon in stelling gebracht.

De politie was op de rellen voorbereid en is in groten getale uitgerukt. Er werd vooraf al gewaarschuwd voor onvriendelijkheden tussen Marokkaanse en Belgische fans.

Beelden van de onlusten worden verspreid op sociale media:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button