Sport

Schaker Niemann (19) speelde waarschijnlijk vals in meer dan 100 online partijen

Dat meldt de krant Wall Street Journal op basis van een onderzoek van de schaakwebsite chess.com. De schaker mocht het platform vorig jaar een tijd niet gebruiken vanwege de verdenkingen. 

Wereldwijde schaakrel

Niemann zorgde vorige maand voor een wereldwijde schaakrel toen hij won van wereldkampioen Magnus Carlsen. Kort daarop staakte de Noorse grootmeester op een online-toernooi zijn partij tegen Niemann al na één zet. Carlsen zette zijn beeldscherm op zwart en beschuldigde Niemann een paar dagen later openlijk van valsspelen.

De 19-jarige Amerikaan zou veel vaker online hebben valsgespeeld dan de twee keer die hij zelf heeft toegegeven toen hij 12 en 16 jaar oud was.

Volgens Wall Street Journal heeft de schaker waarschijnlijk illegale hulp gekregen in meer dan honderd online-schaakpartijen. Dat zou voor het laatst zijn gebeurd in 2020. Er zaten ook partijen tussen waarin het om prijzengeld ging. In 25 gevallen zou het gaan om een live-gestreamde partij op internet.

Dik rapport

In een dik rapport van 72 pagina’s meldt Chess.com ook dat Niemann de beschuldigingen zou hebben toegegeven in een telefoongesprek met de woordvoerder van de website. Hij werd daarom voor een bepaalde periode verbannen van het platform.

Volgens het onderzoek zijn er ook onregelmatigheden aangetroffen tijdens de weg van de schaker naar de top. De schaker heeft niet gereageerd op de berichtgeving van de Amerikaanse krant.

Onderzoek

Chess.com zegt dat meer onderzoek nodig is naar het (vals)spel van Niemann. De internationale schaakbond FIDE laat een onderzoekscommissie de rel tussen Carlsen en Niemann en de beschuldigingen onderzoeken.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button