Borstkankeronderzoek

NOS Nieuws

Staatssecretaris Karremans van Preventie hoopt dat de gesprekken die hij gaat voeren over een betere screening van vrouwen met dicht borstklierweefsel echt iets opleveren. “Kanker raakt iedereen. Ik hoop dat we met elkaar tot een oplossing komen en ik ga daarvoor strijden”, zei hij in de Tweede Kamer, die hem ook aanspoorde om echt stappen te zetten.

Er is al enige tijd discussie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Volgens deskundigen worden bij het onderzoek bij vrouwen met dicht borstklierweefsel vaak tumoren gemist, omdat die bij dat type weefsel moeilijk te zien zijn op een mammografie. En deze groep vrouwen heeft juist een grotere kans op de ziekte. Zij krijgen na het onderzoek ook geen informatie over de dichtheid van het weefsel, vanwege de veronderstelling dat ze toch niets met de informatie zouden kunnen en het hen wel belast.

Petitie aan Kamer en staatssecretaris

Vandaag werd een petitie aangeboden aan de Kamer en aan de staatssecretaris. Daarin wordt gevraagd vrouwen wel over de weefseldichtheid te informeren en deze groep een aanvullend onderzoek aan te bieden waarbij een tumor beter kan worden opgespoord. De petitie is door meer dan 60.000 mensen ondertekend.

Karremans wees in de Kamer op een eerder rapport, waaruit naar voren komt dat er niet genoeg capaciteit is om zo’n vervolgonderzoek te doen. Maar radiologen zeggen dat die er wel is. Karremans beloofde eerder dat hij hierover het gesprek wil voeren met de radiologen, met de Gezondheidsraad en met de Borstkankervereniging. Het zal dan ook gaan over het al dan niet inlichten van de vrouwen over de dichtheid van hun weefsel.

Karremans gaat ‘niet voor niets’ in gesprek

In het debat benadrukte de staatssecretaris dat het hem niet aan politieke wil ontbreekt om hier iets aan te doen. Hij zei dat zijn moeder 22 jaar geleden aan kanker is overleden, dat dat ook kwam doordat bij een onderzoek iets was gemist en dat hij dus zelf heeft ervaren hoeveel leed dit kan veroorzaken. “Ik zeg dit, omdat ik daarmee duidelijk wil maken dat de urgentie bij mij er daadwerkelijk is.”

Maar Karremans zei ook dat hij “omdat er verschillende beelden zijn” geen valse verwachtingen wil wekken over de uitkomst van de gesprekken. “Maar ik ga niet voor niets in gesprek.” Hij snapt dat het “voor het beeld” niet helpt als de overheid zegt dat er geen capaciteit is, terwijl die er volgens radiologen wel is. “Ik wil heel graag mijn ongelijk bewezen krijgen. Niets liever dan dat.”

Share.
Exit mobile version