NOS Nieuws••Aangepast
Het Verenigd Koninkrijk moet zich opmaken voor flinke bezuinigingen. Met die boodschap kwam de Britse premier Starmer tijdens een toespraak ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar. Volgens de Labour-premier komt er een “pijnlijke” begroting aan.
Starmer meldde dat de vorige regering “een economisch zwart gat van 22 miljard pond” heeft achtergelaten. “De zaken staan er slechter voor dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.”
Eind oktober, als het Lagerhuis de begroting vaststelt, moet duidelijk worden waarop de regering gaat bezuinigen. De premier benadrukte dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Maar onpopulaire maatregelen lijken onafwendbaar, waarschuwde hij.
“Het wordt slechter voordat het beter wordt”, zei Starmer meerdere keren, verwijzend naar zijn campagneslogan “Things can only get better”.
‘Scheuren in de fundamenten’
In zijn toespraak haalde Starmer stevig uit naar de vorige Conservatieve regeringen. Zij voerden volgens hem “populistisch” beleid dat “scheuren in de fundamenten van de maatschappij heeft veroorzaakt”.
Starmer verwees hierbij ook naar de recente rellen in het Verenigd Koninkrijk, die waren gericht tegen moslims en migranten. Die rellen ontstonden nadat in de Britse kustplaats Southport drie kinderen werden doodgestoken door een 17-jarige jongen uit een naburige plaats.
Daarop volgde een aanval op een moskee waarbij tientallen agenten gewond raakten. In de dagen erna sloeg het geweld over naar veel andere steden in het Verenigd Koninkrijk. Bij de rellen werden meerdere opvanglocaties voor asielzoekers bestormd.
“De rellen toonden niet alleen de ziekte, ze onthulden ook het medicijn”, zei de premier. “De mensen die de volgende ochtend overal in het land samenkwamen met hun bezems, schoppen en troffels om op te ruimen. Zij herinneren ons eraan wie we eigenlijk zijn.”
Grote overwinning
Starmer kwam in juli aan de macht, nadat zijn partij een gigantische overwinning boekte bij de verkiezingen. Hiermee kwam een einde aan een Conservatieve regeerperiode van veertien jaar. In die tijd stonden vijf verschillende premiers aan het roer en verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie.