NOS Nieuws•
Bij de rechtbank in Rotterdam begint vandaag het proces tegen oud-advocaat Inez Weski. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van het doorgeven van criminele boodschappen aan Ridouan Taghi in de gevangenis.
De zitting van vandaag is een voorbereidende zitting. Het OM zal meer vertellen over de verdenkingen tegen Weski en haar advocaten krijgen de kans om toe te lichten wat zij nog onderzocht willen hebben.
Zelf zal de 69-jarige Weski niet in de zittingszaal verschijnen. Ze vindt dat te zwaar, zeggen haar advocaten. Op de vraag hoe het met haar gaat, antwoordde ze onlangs zelf: “Dat is nauwelijks te beschrijven.” De beschuldigingen aan haar adres noemde ze een kwelling.
Op tafel gegooid
Die kwelling begon voor haar in september 2022, tijdens de rechtszaak tegen een neef van Ridouan Taghi, Youssef T. Ook hij was advocaat en zou boodschappen hebben doorgespeeld van en naar Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI).
Tijdens de zaak kwamen onderschepte berichten van familieleden van Taghi aan de orde. Daaruit bleek dat er nóg iemand moest zijn geweest die boodschappen doorgaf. Deze chatberichten leken te gaan over Inez Weski, die Taghi sinds zijn arrestatie in 2019 bijstond in het Marengo-proces.
“Er wordt gesproken over een parallelle communicatielijn via de andere advocaat, Weski”, zei de verdediging van Youssef T. in de rechtszaal. Zo werd haar naam openlijk op tafel gegooid als mogelijk doorgeefluik.
Arrestatie
Weski reageerde furieus en noemde de uitspraken onjuist en suggestief. Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie haastte zich te zeggen dat er geen conclusies konden worden getrokken over haar betrokkenheid.
Maar achter de schermen was het OM volop bezig met onderzoek naar de strafadvocaat van Taghi. Zodra Weski klaar was met haar wekenlange pleidooi in het Marengo-proces, werd ze gearresteerd.
De verdenking was stevig: deelname aan de criminele organisatie van Taghi en zijn zoons, voor wie ze dus berichten zou hebben doorgespeeld.
Schokgolf
Of dat doorgeven dan van harte ging, is maar zeer de vraag. In chatberichten klaagden Taghi’s familieleden namelijk over moeizame communicatie. Ze omschreven haar als “paranoïde”, “vreemd bezig” en zelfs “gewoon gek”.
Er werd ook gesproken over een usb-stick, waarop informatie stond die aan Taghi in de EBI getoond moest worden. Maar tot dusver blijft onduidelijk of dat ook echt gebeurd is.
Hoe dan ook ging er na Weski’s aanhouding een schokgolf door de advocatuur. Tal van collega-raadslieden benadrukten dat ze eerst nog maar eens moesten zien wat er waar was van de verdenkingen.
Geheime locatie
Ruim een maand zat Weski vast. Volgens haar werd ze in eerste instantie vastgehouden op een geheime locatie en deed het OM haar een verkapt aanbod om kroongetuige te worden. Ze schreef er een boek over.
Daarin zei ze ook dat ze zich onmogelijk kan verdedigen tegen de beschuldigingen, omdat zij als (ex-)advocaat is gebonden aan geheimhouding. Weski benadrukte dat ze om die reden nooit zal spreken over het contact met haar cliënten, zelfs niet als dat haar zou kunnen vrijpleiten.
Procedures
Dat de strafzaak nu pas van start gaat, bijna twee jaar na haar aanhouding, wijt het OM vooral aan Weski zelf. Na haar arrestatie heeft ze allerlei procedures aangespannen die van invloed zijn op de zaak.
Deze procedures hebben onder meer te maken met dossierstukken die in beslag zijn genomen op haar kantoor. Weski wilde voorkomen dat de politie en het OM deze stukken mochten bekijken, omdat ze onder haar beroepsgeheim zouden vallen. Vervolgens bleek dat het OM enkele stukken toch intern heeft gedeeld, terwijl dat nog niet mocht.
Omdat nog niet alle procedures zijn afgerond, hebben de advocaten van Weski bij de rechtbank aangegeven dat ze vandaag nog maar weinig kunnen zeggen. In december is Weski ook nog eens van verdediging gewisseld; ze wordt nu bijgestaan door het echtpaar Geert-Jan en Carry Knoops.
Integer
De strafzaak betekende het einde van haar 45 jaar lange carrière als advocaat. In haar beroepsgroep wordt ze alom gerespecteerd en beschouwd als integer en zeer ervaren. De grote vraag is waarom uitgerekend zij zich dan zou hebben laten lenen als doorgeefluik voor de familie Taghi.
De verdediging van Taghi’s corrupte advocatenneef had in 2022 al wel een vermoeden: “Het lijkt erop dat ook zij niet bestand bleek tegen de enorme druk die kennelijk uitgaat van die man.”