NOS Nieuws•
-
Elles van Gelder
correspondent Afrika
-
Elles van Gelder
correspondent Afrika
Kaapstad verwacht deze zomer een recordaantal bezoekers. Het gaat niet alleen om toeristen, maar er zijn ook steeds meer ‘digitale nomaden’ te vinden: mensen die op afstand werken.
Ook steeds meer Nederlanders kiezen voor Kaapstad om dat te doen. Maar niet iedereen is blij met die ontwikkeling.
Lekker weer en geen tijdsverschil
Even in de zon hardlopen op de boulevard van Sea Point in Kaapstad en daarna een sprong in het koude water van de Atlantische Oceaan, voordat je je laptop opent in een coworking-ruimte met uitzicht op de Tafelberg. Dat is de ochtend van Lucas Hermsen, die in Zuid-Afrika op afstand werkt voor een in Nederland gevestigd bedrijf in e-bikes.
Het is de tweede keer dat hij in de Nederlandse winter zijn toevlucht zoekt in Kaapstad. “Het is hier nu zomer. Bovendien heeft de stad bijna dezelfde tijdszone als Nederland en dat maakt het werken op afstand gemakkelijker. Ik maak flink wat uren, maar kan tegelijkertijd na het werk lekker naar het strand voor een zonsondergang en in het weekend hiken of surfen.”
De Amsterdammer zegt steeds meer Nederlandse digitale nomaden in de stad te zien. “Ook heel veel Amsterdammers. Waarschijnlijk komt het door sociale media, waar mensen het van elkaar zien. Ze steken elkaar aan.”
De gemeente Kaapstad lanceerde vorig jaar de reclamecampagne Choose Cape Town, en dat gebeurt. Er komen ruim 200 internationale vluchten per week aan op het vliegveld. Goed voor de economie en de werkgelegenheid.
“Vooral in januari en februari is het hier druk met mensen die op afstand werken”, zegt de Nederlandse Emmelie Steentjes, die in Kaapstad woont. Met een grote zwaai opent ze de voordeur van haar nieuwe guest house in de wijk Gardens. Dertigers van verschillende nationaliteiten zitten samen aan de keukentafel te werken. “Hier kunnen ze tijdelijk wonen en werken. Ik geef ze een zachte landing in Kaapstad.”
Steentjes organiseert ook activiteiten voor de digitale nomaden, zoals samen naar een concert gaan in de botanische tuinen, een rugbywedstrijd of een etentje. Volgens haar trekt Kaapstad ook veel mensen aan omdat het goedkoop is. “Je kan een vijfsterrenleven leiden voor een driesterrenbudget. Ik denk dat behalve woninghuur alles ongeveer de helft goedkoper is dan in Nederland.”
Duurder voor locals
Dat is tegelijkertijd waar de schoen wringt voor de lokale bevolking. Want voor hen wordt alles juist duurder. “Huurprijzen gaan omhoog omdat er zo veel vraag is en de buitenlanders hebben meer geld te besteden dan wij”, zegt Querida Saal. Zij werkt als onderzoeker bij DAG, een organisatie die pleit voor meer betaalbare woningen in het centrum van Kaapstad, en voor een inclusievere stad.
“De hele stad klinkt als een bouwput: overal hoor je slijptollen omdat er zo veel wordt bijgebouwd,” zegt Saal. “En dat is nodig want we hebben grote woningtekorten. Maar wat er nu gebouwd wordt, zijn dure en kleine flats die worden gekocht voor de korte verhuur. Ze worden op Airbnb gezet en dat sluit ons uit.” Kaapstad heeft ruim 23.000 accommodaties op het verhuurplatform staan, veel meer dan bijvoorbeeld Barcelona.
Historische ongelijkheid
Dat gegeven ligt in een stad met een historische ongelijkheid extra gevoelig. Nog steeds wonen veel Zuid-Afrikanen van kleur buiten het stadscentrum, terwijl in het hart van de stad, dicht bij de Tafelberg, vooral witte Zuid-Afrikanen verblijven. Dat is een nalatenschap van de gedwongen segregatie tijdens de apartheid: zwarte Zuid-Afrikanen verdienen gemiddeld nog steeds veel minder dan hun witte landgenoten.
“We zijn niet tegen de digitale nomaden en zien er ook het economische voordeel van in”, vindt Saal. “Maar de actie moet van de gemeente komen, die moet meer kijken naar het ontwikkelen van sociale woningbouw in de stad.”
Digitale nomade Lucas Hermsen zegt de kritiek wel te begrijpen. “We zien hetzelfde in Amsterdam, waar ik ook niets kan kopen onder meer door de expats die er zijn. Dus eigenlijk geven we de hete aardappel een beetje door. Want nu kom ik hiernaartoe, waar ik wel makkelijk een accommodatie kan betalen.”
Hij toont begrip voor de geluiden om Airbnb in Kaapstad aan banden te leggen. “Dat lijkt me wel een goed idee. Dat is misschien lastiger voor ons, maar op de lange termijn wel duurzamer.”