Bij de hotelschool in Maastricht werd een pilot gehouden met meer vega-opties

NOS Nieuws

Een broodje bal of een broodje humus, op veel hogescholen en universiteiten kun je nu nog een keuze maken. Maar daar komt langzaamaan verandering in, zeggen duurzaamheidsexperts. Vrijwel alle instellingen in het hoger onderwijs stellen duurzaamheidsdoelen en een vleesvrije kantine is daar steeds vaker onderdeel van. Niet iedereen is het daarmee eens.

“Van vlees naar plantaardig aanbod noemen we de eiwittransitie, bijna alle instellingen zijn hier nu plannen voor aan het maken”, zegt Reint Jan Renes, lector klimaatpsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Volgens hem zal vlees eten op een hogeschool of universiteit hetzelfde behandeld worden als roken. “Het wordt heel gestaag afgebouwd, 100 procent vleesloos gaat waarschijnlijk niet overal gebeuren, maar de weg naar meer plantaardig is onomkeerbaar.” Hij vindt het niet gek dat universiteiten en hogescholen bezig zijn met de eiwittransitie. “De inzichten over klimaatverandering komen vanuit de kennisinstellingen zelf.”

Landelijke trend

Een universiteit die al flinke stappen richting vleesvrije catering zet, is de TU Delft. Andy van den Dobbelsteen is daar hoogleraar klimaat en duurzaamheid. “Onze bouwkundefaculteit is al sinds 2021 vleesvrij, daarnaast hebben we nog drie vleesloze restaurants op andere locaties en is het ons doel om in 2030 voor 95 procent vleesvrij aanbod te hebben en voor 90 procent plantaardig.”

Ook hij ziet dat vleesvrije kantines een landelijke trend zijn. “Ik merk aan mijn duurzaamheidscollega’s op andere scholen dat iedereen hiermee bezig is, al is nog niet iedereen om natuurlijk. Ik denk dat het op den duur steeds meer inzichtelijk wordt dat we die bio-industrie niet kunnen steunen. Dat vindt een brede beweging.”

Voor de TU Delft is de CO2-uitstoot de belangrijkste reden, met een vleesdieet is die twee keer zo groot.

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar klimaat en duurzaamheid

“Voor de TU Delft is de CO2-uitstoot de belangrijkste reden, met een vleesdieet is die twee keer zo groot”, voegt Van den Dobbelsteen toe. Hij ziet ook dat hij de politieke wind niet mee heeft. “Het had veel sneller kunnen gaan als we een regering hadden die hier hetzelfde over denkt, dat staat nu in schril contrast.”

De vleesvrije kantine in de bouwkundefaculteit is in zijn ogen in ieder geval al een succes. “De beoordeling van het eten, door studenten en medewerkers, is nu beter dan vroeger.”

Niet vleesvrij

Op de hogeschool HAS Green Academy in Den Bosch staat een vleesvrije kantine niet op de planning. “Wij zetten absoluut geen stappen richting een vleesvrije toekomst. Bij ons is de vraag hoe je op een toekomstgerichte manier vlees kunt blijven eten”, zegt een woordvoerder.

Op de HAS Green Academy worden veel agrariërs opgeleid. “We zijn dus veel bezig met voedselontwikkeling en willen ook de opbrengst van studenten terugbrengen in het aanbod van de cateraar.”

Duurzame landbouw

De hogeschool heeft wel andere duurzaamheidsdoelen. Het bestuur laat schriftelijk weten dat tegen 2026 ten minste 50 procent van de voeding biologisch en lokaal moet worden ingekocht. “Dit betekent dat we ons verbinden aan duurzame landbouwpraktijken en de lokale economie ondersteunen, terwijl we tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van onze instelling minimaliseren.”

Het aanbod van de HAS Green Academy bestaat nu voor de helft uit dierlijke eiwitten, de andere helft zijn plantaardige eiwitten. De hogeschool is niet van plan dat te veranderen.

Share.
Exit mobile version