SpaDeX werd op 30 december gelanceerd

NOS Nieuws

India is erin geslaagd twee ruimtevaartuigen met elkaar te laten koppelen in een baan om de aarde. Die vaardigheid is essentieel voor toekomstige missies. India wil de komende decennia een ruimtestation bouwen en ook ruimtevaarders naar de maan sturen.

Tot nu toe hebben alleen de VS, Rusland, China en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de technologie gedemonstreerd om ruimtevaartuigen met elkaar te laten koppelen.

De testmissie van de Indiase ruimtevaartorganisatie heet het Space Docking Experiment (SpaDex). Twee kleine ruimtevaartuigen van zo’n 220 kilo, Target en Chaser, vertrokken daarvoor op 30 december vanaf een lanceerbasis in de deelstaat Andhra Pradesh met een Indiase PSLV-raket.

Vandaag naderden de twee elkaar eerst voorzichtig tot op drie meter, voordat ze aan elkaar gekoppeld werden. Ze lieten ook elektriciteit van de ene naar de andere satelliet lopen. Het succes werd gedeeld op X:

De Indiase premier Modi feliciteerde de ruimtevaartorganisatie. “Het is een belangrijke stap voorwaarts voor India’s ambitieuze ruimtemissies in de komende jaren.”

Die plannen behelzen onder meer onderhoud aan satellieten, een eigen ruimtestation in 2035 en het ophalen van maangrond met een robotverkenner.

De afgelopen jaren behaalde het land al opmerkelijke ruimtesuccessen met een sonde rond Mars en een robotlander dicht bij de zuidpool van de maan. In 2027 volgt er nog een maanmissie , en in 2028 gaat ook een Indiase sonde naar Venus. Daarnaast is er een commercieel programma op touw gezet, vooral gericht op het lanceren van kleine satellieten in een lage baan om de aarde.

Vyomanauten naar de maan

Uiteindelijk wil India rond 2040 ook mensen naar de maan brengen. De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO neemt daar ruim de tijd voor, want het programma om de eerste Indiërs in de ruimte te brengen staat nog in de startblokken.

De voor het bemenste programma bestemde Gaganyaan-raket moet dit jaar worden getest, voordat de eerste vyomanauten (de Indiase variant van astronauten) in 2026 worden gelanceerd.

In 2040 zullen volgens plan de eerste Indiërs op de maan lopen. Met de ambitieuze plannen wil Modi zijn land en de technologische prestaties van India op de kaart zetten, en de concurrentie aangaan met onder meer China, dat een minstens zo ambitieus ruimtevaartprogramma heeft.

Share.
Exit mobile version