Pers bij de verregende aankondiging

NOS Nieuws

“Het was wel een beetje nat”, erkent de Britse premier Sunak een dag na zijn aankondiging dat het Verenigd Koninkrijk op 4 juli naar de stembus gaat. Het gaat deze ochtend in de Britse media niet alleen over die onverwacht korte termijn en het risico dat dat oplevert voor Sunak, maar ook over het natte pak dat hij haalde bij de aankondiging voor zijn ambtwoning in een regenbui.

Het begon met wat druppels op zijn revers, daarna ontstonden er natte plekken op zijn schouders en tegen de tijd dat zijn praatje van zeven minuten was afgelopen liep Sunak druipend weer 10 Downing Street in. “Things can only get wetter“, grapte Daily Telegraph met een verwijzing naar het Labour-campagnelied Things can only get better – dat door demonstranten was opgezet tijdens de speech.

Kijk hier hoe Sunak een nat pak haalde:

Premier Sunak kondigt in de regen nieuwe verkiezingen Groot-Brittannië aan

“Ik ben geen mooiweerpoliticus”, lacht de inmiddels opgedroogde premier een dag later. Hij zegt de bui voor lief te hebben genomen om het klassieke plaatje met de beroemde voordeur te houden. “Als een premier een belangrijke boodschap heeft, doe je dat op de traditionele manier, weer of geen weer.”

Afstel voor Rwanda-plan?

Sunak wilde het liever over de thema’s hebben. Zo kondigde hij aan dat het omstreden plan om migranten naar Rwanda over te brengen niet voor de verkiezingen uitgevoerd zal worden. “Als ik word herkozen zullen we met de vluchten beginnen”, zegt hij tegen de BBC.

De wet om uitzettingen mogelijk te maken heeft de regering al door het parlement gekregen, de voorbereidingen voor de vluchten waarop die migranten vervoerd moeten worden lopen nog steeds door.

Om illegale immigratie via de onveilige Kanaalroute te ontmoedigen proberen opeenvolgende conservatieve regeringen al jaren om honderden migranten naar het Afrikaanse land te sturen, die daar het besluit over hun verblijfsstatus moeten afwachten.

De rechters van het hooggerechtshof bepaalden dat Rwanda voor vluchtelingen niet veilig is, maar het parlement wist die uitspraak te omzeilen. Recentelijk werden de eerste personen aangehouden in afwachting van hun uitzetting.

Sunak zei te hopen dat de eerste uitzettingen nog in juli kunnen plaatsvinden, als hij aan de macht blijft. “De vluchten zijn al geboekt.” Toch vraagt de BBC zich hardop af of dit nieuwe uitstel niet het definitieve einde van het plan betekent.

Labour wil de Rwanda-deportaties schrappen, en met een voorsprong van zo’n 20 procent in de peilingen lijkt die partij na 14 jaar weer aan de macht te komen.

‘Einde aan de chaos’

De kranten noemen de vroege kiesdatum in ieder geval unaniem een gok voor Sunak. Hij hoopt de kiezer tot een stem te kunnen verleiden met zijn strenge asielbeleid en een economische opleving, maar het is de vraag of burgers de Tories dat na vier premiers in acht jaar nog wel gunnen.

Oppositieleider Starmer waarschuwde de kiezers dat er niks zal veranderen als ze weer conservatief stemmen. “Als zij weer vijf jaar krijgen, gaan ze gewoon op oude voet verder”, zei hij bij de aftrap van zijn campagne. “Wij zullen een einde maken aan de chaos.”

‘Change’ is het motto van oppositieleider Starmer

Starmer brengt vandaag een bezoek aan Zuidoost-Engeland, een gebied waar Labour aan de weg wil timmeren. Traditioneel wordt daar veel op de Tories gestemd.

Sunak zelf reist vandaag en morgen langs alle vier landen van het Verenigd Koninkrijk. Hij zegt daarbij beter voorbereid te zijn dan gisteren: “Ik heb een paraplu bij me.”

Share.
Exit mobile version