NOS Nieuws•
Het persoonsgebonden budget (pgb) is te complex en zadelt sommige zorgbehoevenden op met te veel administratieve lasten. Dit brengt mensen die zorg nodig hebben in de knel en daarom is vereenvoudiging van het stelsel nodig. Dat schrijft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in een brief aan de Tweede Kamer.
Mensen die door ouderdom, handicap of ziekte specifieke zorg nodig hebben, kunnen daarvoor een persoonsgebonden budget krijgen. Daaruit kunnen zij zorg inkopen. De SVB betaalt de zorgverleners van mensen die een pgb krijgen van de gemeente of een zorgkantoor.
De SVB vindt het met name kwalijk dat sommige mensen met een persoonsgebonden budget worden beschouwd als de werkgever van degene die hen zorg verleent. “Stel de zorgverlener wordt ziek, raakt zwanger of het botert niet. Dan zijn deze mensen werkgever en hebben ze te maken met alle rechten en plichten die bij werkgeverschap komen kijken”, zegt Diana Starmans, voorzitter van de SVB.
Meer werkgevers door nieuwe wet
Nu worden zo’n 2000 pgb-houders beschouwd als werkgever, het SVB verwacht dat dat volgend jaar stijgt naar 13.000. Dat is vanwege een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken en ambtenarenzaken, de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in maart 2023. In totaal krijgen in Nederland meer dan 130.000 mensen een pgb.
De CRvB oordeelde toen dat de regeling tot indirecte discriminatie op grond van geslacht leidt. Per 1 januari 2026 gaat daarom een nieuwe wet in werking, ‘Aanpassing Regeling dienstverlening aan huis’. Deze wet zorgt ervoor dat zorgverleners die werken met een pgb die minder dan 4 dagen per week werken dezelfde rechten krijgen als reguliere werknemers.
‘Versoepel regels’
De keerzijde van deze wet, zo vindt SVB, is dus dat meer pgb-houders worden beschouwd als werkgever en zij een arbeidsovereenkomst moeten sluiten met hun zorgverlener. Hier komen dus ook werkgeverstaken en allerlei plichten en verantwoordelijkheden bij kijken, zoals het bijhouden van de salarisadministratie tot het ondersteunen bij verzuimbegeleiding in geval van een (langdurig) zieke zorgverlener.
“Dat zijn mensen die zelf zorg nodig, dan wil je niet bezig zijn met zulke aspecten van werkgeverschap”, aldus Diana Starmans van de SVB. Ze pleit ervoor dat de politiek de regels versoepelt. “De zorgverleners zijn vaak mensen uit iemands informele netwerk. Je kunt je afvragen waarom de betaling via een arbeidsovereenkomst moet gaan. Een ander soort vergoeding met minder regel kan een oplossing zijn.”