Israëlische straaljagers breken door geluidsbarrière boven Beiroet
Israëlische straaljagers hebben paniek veroorzaakt in Beiroet door laag over de stad te vliegen en drie keer in korte tijd door de geluidsbarrière heen te breken. Wanneer een straaljager door de geluidsbarrière gaat geeft dat een luide knal.
Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr zegt vanuit Beiroet dat mensen zich kapot schrokken. Kinderen begonnen te huilen en ramen trilden. Persbureau Reuters meldt dat mensen op straat rennend naar dekking zochten. Het komt vaker voor dat Israëlische straaljagers boven Beiroet door de geluidsbarrière breken, maar niet eerder zo laag en zo luid.
De straaljagers kwamen vlak voor het begin van een toespraak van de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, op een herdenking voor de vorige week gedode Hezbollahcommandant Fuad Shukr. Deze liquidatie heeft tot verder oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah geleid. De toespraak van Nasrallah is nu aan de gang.
Ultraorthodoxe demonstranten dringen rekruteringskantoor binnen
Een groep ultraorthodoxe joden is een rekruteringskantoor van het Israëlische leger binnengedrongen uit protest tegen de dienstplicht. Dat meldt de Israëlische krant Times of Israel. Gisteren waren er ook al demonstraties en aanvaringen met de politie bij het rekruteringskantoor.
Het Israëlische leger schrijft op X dat de betogers door de politie van het terrein zijn verwijderd en veroordeelt de actie. “Het binnendringen van een legerbasis is een zware overtreding”, schrijft het leger.
Tot voor kort hoefden ultraorthodoxe joden niet het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde eind juni dat hun uitzonderingspositie discriminerend is. Vorige maand werd een eerste groep van duizend ultraorthodoxe joden opgeroepen. Ultraorthodoxe leiders zeggen bang te zijn dat hun identiteit en levensstijl onder druk komen te staan als leden van de gemeenschap in het leger moeten dienen. Ze willen al hun tijd besteden aan studie en gebed.
Het leger noemt de dienstplicht voor ultraorthodoxen een “kritieke operationele behoefte” en is “vastbesloten” deze door te zetten.
Rapport: ‘systematische marteling’ in Israëlische gevangenissen
De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem omschrijft het Israëlische gevangenissysteem als “een netwerk van martelkampen” op basis van getuigenissen van 55 recent vrijgelaten Palestijnen. Het rapport van B’Tselem volgt op eerdere onderzoeken van onder andere nieuwszender CNN, hulporganisatie Save the Children en de VN, waarin de mishandeling en marteling van Palestijnse gevangenen wordt beschreven.
Volgens B’Tselem zijn de omstandigheden voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen sinds het begin van de oorlog in Gaza ernstig verslechterd. “De getuigenissen wijzen duidelijk op een systematisch, institutioneel beleid gericht op de voortdurende mishandeling en marteling van alle Palestijnse gevangenen die worden vastgehouden door Israël”, schrijft B’Tselem. De gevangenen zijn onderhevig aan fysiek geweld, seksueel misbruik, uithongering en slaapgebrek, stelt de mensenrechtenorganisatie.
Er zitten meer dan 9600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, van wie ongeveer de helft zonder proces wordt vastgehouden. Dit noemt Israël “administratieve detentie”.
Een woordvoerder van het Israëlische leger ontkent tegenover persbureau Reuters dat gevangenen stelselmatig worden gemarteld en zegt dat ze volgens de wet worden behandeld. De Israëlische minister die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen, de uiterst rechtse Ben Gvir, schreef vorige maand zelf op X dat hij de omstandigheden in gevangenissen heeft verslechterd.
Vorige week werden negen Israëlische militairen voorgeleid op verdenking van verkrachting van een Palestijnse gevangene in het militaire gevangeniskamp Sde Teiman. De voorgeleiding leidde tot felle protesten van ultrarechtse ministers en hun aanhangers. Vier militairen zijn inmiddels vrijgelaten.
Vijf gewonden in Israël bij drone-aanval Hezbollah
Bij een drone-aanval in het noorden van Israël zijn door granaatscherven vijf mensen gewond geraakt, van wie een ernstig, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het Israëlische leger zegt dat een aantal drones vanuit Libanon het luchtruim is binnengedrongen en dat de luchtafweer er een heeft onderschept. Haaretz en andere Israëlische media delen beelden van kleine drones boven Israël.
Hezbollah bevestigt de drone-aanval en zegt dat het doelwit een militaire basis in Noord-Israël was. In een bericht op Telegram zegt de Libanese militante groep dat de aanval een vergelding was voor de dood van een Hezbollahstrijder bij een Israëlische aanval in Zuid-Libanon gisteren. Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme bron binnen Hezbollah dat deze aanval niet moet worden gezien als vergelding voor de liquidatie van Hezbollahcommandant Fuad Shukr in Beiroet vorige week.
Vanwege de opgelopen spanningen tussen Hezbollah en Israël vliegt luchtvaartmaatschappij Air France tot 8 augustus niet op Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten stopgezet naar zowel Beiroet als Tel Aviv. Veel landen hebben een negatief reisadvies voor Libanon en Israël uitgegeven. Vandaag kwamen volgens persbureau AFP vier Hezbollahstrijders om bij een Israëlische drone-aanval in Zuid-Libanon.
Israëlische luchtaanvallen in Zuid-Libanon, vier Hezbollahstrijders gedood
Vier Hezbollah-strijders zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval in de plaats Maifadoun in Zuid-Libanon. Dat meldt persbureau AFP op basis van veiligheidsbronnen. Het Israëlische leger bevestigt dat het luchtaanvallen in Libanon heeft uitgevoerd, maar Hezbollah heeft de dood van strijders nog niet bevestigd.
De spanningen tussen Hezbollah en Israël zijn opgelopen na de liquidatie van Hamasleider Haniyeh in Teheran en van een hoge Hezbollahcommandant in Beiroet. Hezbollah, een bondgenoot van Iran en Hamas, heeft gezegd dat het de liquidaties zal vergelden. De Libanese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de regering een reactie van Hezbollah die tot een grotere oorlog kan leiden, probeert te voorkomen.
De Libanese militante groepering en het Israëlische leger beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. Daarbij zijn volgens persbureau AP meer dan 400 Hezbollah-strijders en zo’n 90 burgers in Libanon om het leven gekomen; in Israël zijn 22 militairen en 24 burgers gedood.
Doden bij Israëlische invallen op Westoever
Bij Israëlische invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn doden gevallen. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt vier dode Palestijnen bij een inval in de buurt van de plaats Tubas en nog eens vier doden bij drone-aanvallen in Jenin.
Nieuwszender Al Jazeera meldt vijf doden in Jenin, maar dat is niet bevestigd. Volgens het ministerie zijn er vier tieners onder de doden, van wie de jongste 14 jaar is.
Het Israëlische leger heeft de aanval in Jenin bevestigd en zegt dat deze gericht was tegen militanten. De operatie bij Tubas had volgens Israëlische media als doel verdachten te arresteren, waarbij een vuurgevecht uitbrak. Een Palestijnse militante organisatie die actief is in Tubas heeft de dood van vier van haar leden in confrontaties met Israëlische troepen bevestigd.
Daarnaast melden Israëlische media dat een Israëlische politieagent lichtgewond is geraakt bij een aanval met een mes bij een checkpoint op de Westoever en dat de dader vervolgens is doodgeschoten.
Israël voert regelmatig invallen uit op de Westoever om veronderstelde militanten te arresteren of te doden. Volgens de VN-hulporganisatie OCHA zijn er sinds vorig jaar oktober zeker 569 Palestijnen op de Westoever gedood door het Israëlische leger en kolonisten. 14 Israëliërs, onder wie militairen en kolonisten, werden in dezelfde periode gedood door Palestijnen. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde vorige maand in een niet-bindend advies aan de Algemene Vergadering van de VN dat de Israëlische aanwezigheid op de Westoever in strijd is met het internationaal recht.
Abbas: Dood Haniyeh had als doel om Gaza-oorlog te verlengen
De moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh had als doel om de oorlog in Gaza te verlengen en de reikwijdte ervan te vergroten. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas gezegd tegen het Russische staatspersbureau RIA.
Ook zei hij dat de dood van Haniyeh een negatief effect zal hebben op de onderhandelingen om het conflict te beëindigen. “We zien dit als een laffe daad en een gevaarlijke ontwikkeling in de Israëlische politiek”, zei Abbas.
Internationaal wordt er gevreesd voor een verdere escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten sinds de dood van de Hamas-leider. Hij kwam om het leven in Teheran, Iran. Dat land is een bondgenoot van Hamas en gaat ervan uit dat Israël achter de dood van Haniyeh zit. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde in de nacht van maandag op dinsdag dat Iran niet uit is op escalatie, maar Israël “absoluut” zal straffen voor de aanslag.
‘Meerdere Amerikanen gewond op legerbasis Irak’
Een aantal Amerikanen is gewond geraakt bij een vermoedelijke raketaanval op een legerbasis in Irak. Dat melden Amerikaanse functionarissen aan zowel persbureau Reuters als persbureau AP.
Iraakse veiligheidsbronnen melden aan Reuters dat er twee raketten zijn afgevuurd op de luchtmachtbasis Al Asad, ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad. Een van de raketten zou op de basis terecht zijn gekomen. Reuters spreekt van vijf gewonde Amerikanen, onder wie één zwaargewonde. Het aantal slachtoffers zou nog kunnen oplopen.
De legerbasis, waar ook Nederlandse militairen zitten, werd eind juli ook al twee keer aangevallen. De vorige keer was er volgens het ministerie van Defensie sprake van beperkte materiële schade op het terrein. De aanvallen komen waarschijnlijk van milities die banden hebben met Iran, schrijft AP.
Op de basis zitten 120 Nederlandse militairen. Samen met onder meer 2500 Amerikaanse militairen doen zij mee aan een missie tegen Islamitische Staat in de regio. Ook dragen ze bij aan een missie van de NAVO om de Iraakse overheid bij te staan, de regio te stabiliseren en ervoor te zorgen dat IS niet opnieuw voet aan de grond krijgt.
VN: negen UNRWA-medewerkers mogelijk betrokken bij aanval op Israël
Negen UNRWA-medewerkers waren volgens de Verenigde Naties mogelijk betrokken bij de aanvallen van Hamas op Israël van 7 oktober. Hun contract wordt opgezegd, laat de VN weten.
“Bij negen mensen was het bewijs overtuigend genoeg om te concluderen dat ze bij de aanvallen van 7 oktober betrokken konden zijn”, zegt VN-woordvoerder Farhan Haq. Het gaat om negen mannen.
Het interne onderzoek richtte zich op 19 werknemers van UNRWA, de organisatie die namens de VN hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen. “Voor ons is elke deelname aan de aanslagen een enorm verraad aan het soort werk dat we geacht worden te doen ten behoeve van het Palestijnse volk”, zegt Haq. Details over wat hun mogelijke betrokkenheid was, gaf de VN niet.
Israël zei al eerder dat medewerkers bij de aanslagen betrokken waren en plaatste vraagtekens bij de rol van de gehele organisatie. Dat was voor veel landen, waaronder Nederland, aanleiding om geld voor de organisatie op te schorten. Een onafhankelijk onderzoek van voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna wees uit dat er geen bewijs was dat de gehele organisatie een link had met terrorisme. Wel werd een aantal aanbevelingen gedaan om donateurs meer inzicht te bieden in de organisatie. Inmiddels hebben de meeste landen hun financiële steun aan de organisatie weer hervat.
Iran praat woensdag met islamitische landen over vergeldingsaanval
Iran heeft woensdag beraad met de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), een overlegorgaan van 57 moslimlanden. Daarin gaat het volgens The Guardian steun vragen voor vergeldingsaanvallen op Israëlische doelen. Na de aanslag op Hamas-leider Haniyeh zwoer Iran wraak. En ook het door Iran gesteunde Hezbollah wil wraak na de Israëlische aanslag op de hoogste commandant van de terreurgroep in Libanon.
De ontmoeting is woensdag in het hoofdkantoor van OIC in Saudi-Arabië. Of Iran de steun gaat krijgen van het overlegorgaan is uiterst onzeker. Meerdere landen in de regio, waaronder Jordanië, riepen op tot terughoudendheid. En het lukte de vorige president Ebrahim Raisi niet om de Golfstaten te laten instemmen met militaire actie of economische sancties tegen Israël.
De OIC-leden kwamen voor het laatst samen in mei in Gambia:
Volledig negatief reisadvies voor Israël
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een volledig negatief reisadvies afgegeven voor Israël. Eerder gold dat nog niet voor alle delen van het land. Het ministerie schrijft: “Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.”
Hoewel niet duidelijk is wanneer dat gaat gebeuren, wordt aangenomen dat Iran en mogelijk Hezbollah binnen afzienbare tijd met wraakacties komen vanwege de moord op Hamas-leider Haniyeh in Iran en de moord op de hoogste militaire commandant van Hezbollah in Libanon. De actie in Libanon is door Israël opgeëist, de moord op Haniyeh niet. Toch wordt aangenomen dat Israël ook daarbij betrokken was.
Met het reisadvies volgt Nederland onder meer Canada. Dat land bracht afgelopen zaterdag de kleurcode naar rood voor heel Israël. Nederland is nog wel strenger dan onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. De VS vraagt inwoners om hun reis naar Israël “te heroverwegen” en raadt alleen reizen naar Gaza en het grensgebied met Libanon expliciet af. De Fransen en de Britten hanteren meer beperkingen, maar ook zij hebben geen rood reisadvies voor heel Israël.
Vanwege de onrust hebben veel luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Israël geannuleerd. Op de luchthaven van Tel Aviv is het daarom veel rustiger dan normaal:
Israël brengt 84 lichamen van Palestijnen terug naar Gaza
Het Israëlische leger heeft de lichamen van 84 Palestijnen teruggebracht naar Gaza via de grensovergang bij Kerem Shalom, meldt nieuwszender Al Jazeera. Het Israëlische leger had de lichamen in beslag genomen ter identificatie, om te kijken of er Israëlische gijzelaars bij zaten.
De lichamen zijn overgedragen aan het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis en zijn volgens een woordvoerder van ziekenhuis direct begraven. Verslaggevers van persbureau AP zagen dat de lichamen naar een begraafplaats zijn gebracht en zijn begraven in een massagraf.
De belangenorganisatie voor naasten van gijzelaars in Gaza heeft woedend gereageerd op het nieuws. Ze eisen een uitleg van onder meer de Israëlische premier Netanyahu waarom de lichamen zijn teruggebracht zonder dat Israël daar iets voor heeft teruggekregen.
Israël eist aanslag op ‘Hamas-minister van Economische Zaken’ op
Het Israëlische leger zegt gisteren de minister van Economische Zaken van het politiek bestuur van Hamas te hebben gedood in Gaza. Het leger zegt dat al-Zariai naast zijn politieke rol betrokken was bij de productieafdeling van de militaire tak van Hamas. Volgens Israël was al-Zariai daarnaast betrokken bij de inbeslagname van humanitaire hulp die de Gazastrook binnenkwam en het verspreiden hiervan “voor militante doeleinden”.
Hamas heeft de dood van al-Zariai bevestigd, maar zegt dat hij als staatssecretaris van het ministerie werkte. Ook zou hij andere “eervolle posities” hebben bekleed. Naar de door Israël genoemde betrokkenheid bij de militaire tak verwijst de verklaring van Hamas niet. Hamas zegt dat ook de moeder van al-Zariai is gedood bij de luchtaanval.
Iran: ‘Willen geen escalatie, maar Israël moet gestraft worden’
Iran is niet uit op escalatie in de regio, maar Israël moet gestraft worden, zegt een woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds vorige week is de spanning tussen de twee landen verder opgelopen. In de Iraanse hoofdstad Teheran werd vorige week Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas gedood. Haniyeh was daar ter gelegenheid van de inhuldiging van de nieuwe Iraanse president. Hamas en Iran zeggen zeker te weten dat Israël achter de aanval zit, al heeft dat land de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist.
Er gaan verschillende verhalen rond over hoe Haniyeh is gedood, maar deskundigen stellen dat deze aanval op Iraans grondgebied hoe dan ook een vernedering is voor Iran. Iran heeft sindsdien meerdere keren benadrukt dat het wraak gaat nemen. Dit voorjaar vuurde Iran honderden raketten en drones af op Israël als reactie op een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Syrië. Israël wist die aanval vrijwel volledig af te slaan.
Ultraorthodoxe joden protesteren bij rekruteringskantoor Israëlische leger
Honderden ultraorthodoxe Israëlische mannen hebben zich verzameld bij het rekruteringskantoor van het Israëlische leger in Tel Hashomer. Ze demonstreren daar tegen de dienstplicht. Tot voor kort hoefden ultraorthodoxe joden niet verplicht het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde eind juni dat hun uitzonderingspositie discriminerend was.
Ultraorthodoxe leiders zeggen bang te zijn dat hun identiteit en levensstijl onder druk komen te staan als leden van hun gemeenschap in het leger moeten dienen met seculiere Israëliërs, waaronder vrouwen.
Israëlische media melden dat er confrontaties zijn tussen de aanwezige politie en de demonstranten voor het gebouw. Sommige demonstranten roepen “Naar de gevangenis en niet naar het leger”, schrijft The Times of Israël. Ook delen meerdere vrouwelijke Israëlische journalisten op sociale media dat ze worden lastiggevallen door de demonstranten. Volgens de vrouwen zijn ze bekogeld met flessen, water en yoghurt.
‘Twee doden in Libanon na Israëlische aanval’
Libanese media melden dat er twee mensen zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval in Zuid-Libanon. Een van hen zou een hulpverlener zijn, schrijft het Libanese staatspersbureau NNA. Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd.
Veel landen hebben de afgelopen dagen een negatief reisadvies afgegeven voor Libanon en hun burgers opgeroepen het land te verlaten vanwege de oplopende spanningen in het gebied. Nederland gaf al eerder een rood reisadvies af voor heel Libanon, wat betekent dat reizen naar het land wordt afgeraden.
Biden maandag met nationale veiligheidsteam bijeen vanwege spanning Midden-Oosten
De Amerikaanse president Biden komt maandag met zijn nationale veiligheidsteam bijeen in de Situation Room, het crisiscentrum van het Witte Huis. Hier zullen zij spreken over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Er wordt sterk rekening gehouden met een aanval van Iran op Israël, nadat Hamas-leider Haniyeh begin vorige week werd vermoord in Teheran.
De Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldt dat de Amerikaanse buitenlandminister Blinken zondag in een gesprek met de andere buitenlandministers van de G7 heeft gezegd dat Iran en Hezbollah Israël “in de komende 24 tot 48 uur” zouden kunnen aanvallen. Ook zou hij hebben benadrukt dat het beperken van de impact van die aanvallen de grootste kans zou geven op het voorkomen van een brede oorlog in het Midden-Oosten.
The Wall Street Journal: Iran negeert oproep tot terughoudendheid
Iran heeft de verzoeken van Amerikanen en Arabische landen om terughoudend op te treden na de moord op Hamas-leider Haniyeh afgewezen, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant heeft het land zaterdag aan Arabische diplomaten laten weten dat het Iran niet kan schelen of hun reactie op de moord een oorlog kan veroorzaken.
Iran zwoer wraak nadat Haniyeh begin deze week in Teheran werd vermoord. Hoewel Israël daar niets over zegt, wordt algemeen aangenomen dat dat land achter de aanslag zit. In Israël wordt steeds meer rekening gehouden met een grote Iraanse tegenreactie.
Ondertussen hebben ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen alle partijen die betrokken zijn bij het huidige conflict in het Midden-Oosten vanavond opgeroepen om “af te zien van elk initiatief dat de weg van dialoog en gematigdheid zou kunnen belemmeren en een nieuwe escalatie zou kunnen aanmoedigen”.