Een vrouwelijke arts die voor een ngo werkt in de provincie Herat

NOS Nieuws

De Taliban zeggen dat ze de vergunningen van hulporganisaties die actief zijn in Afghanistan intrekken als ze vrouwen in dienst hebben. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat zondag in een brief op X bekendgemaakt.

Het gaat om non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die niet onder toezicht van het regime staan. Met de aankondiging herhalen ze een decreet van twee jaar geleden, waarin hulporganisaties de opdracht kregen om de werkgelegenheid van Afghaanse vrouwen op te schorten. Het is een nieuwe poging om de activiteiten van ngo’s te controleren.

Eerder deze maand heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geconstateerd dat vrouwelijke hulpverleners door de Taliban werden verhinderd om hun werk te doen. Volgens een VN-functionaris melden steeds meer hulporganisaties dat hun werknemers door de moraalpolitie in het land worden aangehouden.

De Taliban ontkennen dat ze het werk van hulporganisaties belemmeren of zich met hun activiteiten bemoeien.

In deze video legt Mashal uit hoe haar leven drastisch is veranderd na de machtsovername van de Taliban:

Vrouwen onder de Taliban: ‘Ik zit vast in een grote kooi’

Het besluit over de ngo’s komt neer op een poging om (Afghaanse) vrouwen nog meer uit het openbare leven te weren. In 2021, toen de Taliban weer aan de macht kwamen, zeiden ze de vrouwenrechten te zullen respecteren.

Obscene daden

Afgelopen zaterdag namen de Taliban een decreet aan waarin staat dat nieuwe gebouwen geen ramen mogen hebben die uitkijken op plekken waar vrouwen zich bevinden. “Vrouwen zien werken in keukens, op binnenplaatsen of bij het halen van water uit putten kan leiden tot obscene daden”, staat in de verklaring die is gedeeld op sociale media.

De nieuwe regel geldt ook voor bestaande gebouwen. Daar moeten de ramen worden bedekt of muren worden gebouwd om te voorkomen dat er naar vrouwen kan worden gekeken. Lokale overheden moeten erop toezien dat de regels worden nageleefd.

Geen onderwijs

De fundamentalistische groep hanteert een eigen interpretatie van de islam en neemt op basis daarvan besluiten. Eerder besloot het Taliban-regime dat meisjes na de basisschool geen onderwijs meer mogen volgen. Ook mogen vrouwen niet meer in het openbaar zingen en moeten ze een boerka dragen.

Dat kwam de Taliban op kritiek te staan vanuit de internationale gemeenschap. Ook vanuit islamitische landen is afwijzend gereageerd op bijvoorbeeld het besluit om meisjes en vrouwen niet meer tot scholen toe te laten.

Share.
Exit mobile version