Technologie

‘YouTube wil gebruikers laten betalen voor kijken in 4K’

YouTube-gebruikers meldden de afgelopen dagen op Twitter en Reddit dat de app hen vraagt een abonnement op YouTube Premium te nemen als ze video’s in de 4K-resolutie willen bekijken. Gebruikers die onder het nieuwe beleid vallen zien bij de resolutie-optie 4K, door YouTube ook 2160P genoemd, het woord ‘Premium’ staan met daarbij ‘klik om te upgraden’. 

Het is nog niet duidelijk of het om een test gaat in bepaalde landen of dat YouTube dit voor alle gebruikers wil gaan verplichten. Google heeft nog niet gereageerd op de kwestie. 

De videodienst ondersteunt 4K-beelden sinds 2010 en in 2015 volgde ondersteuning van de nog hogere 8K-resolutie.

50 miljoen abonnees

YouTube Premium is een abonnement waarbij gebruikers video’s zonder reclames kunnen kijken. Ook kunnen ze video’s op de achtergrond afspelen, picture-in-picture kijken en krijgen ze toegang tot Google’s muziekdienst.

De prijzen van YouTube Premium verschillen per land. Momenteel kost het abonnement in Nederland 12 euro per maand. Er is ook een Lite-abonnement dat alleen reclamevrij kijken biedt voor 7 euro per maand.

Volgens Google heeft YouTube Premium, inclusief de muziekdienst, meer dan 50 miljoen abonnees. Het abonnee-aantal blijft daarmee ver achter bij Netflix (221 miljoen) en Spotify (188 miljoen).

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button