NOS Nieuws•
Het sociale mediaplatform TikTok gaat meer AI (kunstmatige intelligentie) inzetten en schrapt daarom wereldwijd honderden banen. Het bedrijf zegt dat vooral automatische technologie te willen gebruiken voor het modereren van berichten. Persbureau Reuters zegt dat TikTok de gedupeerde werknemers vroeg om niet met de media te praten.
De ontslagronde trof Maleisië het hardst. TikTok’s Chinese moederbedrijf ByteDance zegt dat er 500 mensen daar hun baan verloren. Wereldwijd heeft TikTok 40.000 medewerkers die content modereren.
De Maleisische overheid kondigde in juli aan dat grote sociale mediabedrijven vóór 2025 een vergunning moeten hebben om hun diensten aan te mogen bieden. Zo’n vergunning zou bijdragen aan een strengere handhaving van online content. En dat is daar nodig, vindt de nationale overheid. Het land kampte naar eigen zeggen met een aanzienlijke toename in het aantal claims over schadelijke content, zoals onder meer over cyberpesten en seksueel wangedrag.
Het is niet zeker dat dat de reden is dat het bedrijf de werknemers ontslaat. Volgens een woordvoerder van TikTok is de actie “onderdeel van onze voortschrijdende inspanningen om ons wereldwijde bedrijfsmodel voor content-moderatie te versterken”. Ook zegt het bedrijf efficiënter te werk willen gaan.
Het Nederlandse moderatiekantoor sloot vorige maand al, zegt een woordvoerder van de Nederlandse tak van het bedrijf. Daar werkten 300 mensen, al werkten ze niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere Europese landen. “We hebben nog steeds ruim 6000 werknemers die content-moderatie in Europa doen”, zegt de woordvoerder.
Contentmoderatie
Contentmoderatie is het beoordelen van online berichten zodat dat gebruikers zich houden aan bepaalde regels, wetten en sociale normen. Dat kan ertoe leiden dat ongepaste of schadelijke berichtgeving wordt verwijderd door het platform.
Volgens een woordvoerder van TikTok wordt nu al tachtig procent van schadelijke content door AI verwijderd. Maar AI doet dat niet alleen. Tenminste, dat staat op de website van het bedrijf. De filmpjesapp zegt dat alle content eerst automatisch wordt beoordeeld, maar dat er ook mensen meekijken om een eerlijke inschatting te maken. Zij kunnen rekening houden met nuances en contexten die AI soms niet oppikt. TikTok zegt daar speciale moderatorteams voor te hebben.
Het is dan ook niet zo dat straks alle menselijke controle op de moderatie verdwijnt. “Menselijke moderatoren zijn cruciaal voor context”, zegt de woordvoerder. Als voorbeelden noemt hij dingen die zich in een “grijs gebied” bevinden, en “culturele en lokale afwegingen”.