NOS Nieuws••Aangepast
De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot zes maanden en een werkstraf opgelegd voor het geweld rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.
De rechter zei dat de straffen hoger liggen dan normaal bij soortgelijke geweldsdelicten en dat er “gelet op de ernst van de feiten en de context waarin zij zijn gepleegd een gevangenisstraf op zijn plaats is”.
In drie zaken ging het om onder meer het plegen van openlijk geweld, in twee om het delen van informatie in een groepsapp die bijdroeg aan het geweld.
Sefa Ö krijg de hoogste straf, hij moet zes maanden de cel in met aftrek van zijn voorarrest. Rachid O. moet tien weken de cel in. Umutcan A. en Karavan S. krijgen één maand celstraf. De 19-jarige Lucas D. werd veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht en krijgt om die reden alleen een werkstraf van 100 uur.
Van de vijf verdachten was alleen Lucas D. aanwezig in de rechtbank. Advocaten van de vier anderen lieten weten dat zij niet aanwezig zijn “vanwege de aandacht die er is voor deze zaak”.
De wereld over
De vijf mannen stonden vandaag terecht voor hun rol bij het geweld rondom de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv op 7 november. Twee andere verdachten staan op een later moment voor de rechter.
Na de wedstrijd werden Israëliërs op verschillende plekken in de stad opgejaagd, aangevallen en mishandeld door groepjes relschoppers. De gevechten leidden nationaal en internationaal tot veel woede, verontwaardiging en beschuldigingen van antisemitisme. Camerabeelden van het geweld gingen de hele wereld over.
Een dag eerder hadden Israëlische voetbalfans in de stad een Palestijnse vlag van een gevel getrokken. Ook hebben fans taxi’s vernield. Ruim zestig mensen werden aangehouden rond de wedstrijd. Uiteindelijk kwamen bij justitie zo’n veertig mensen in beeld, onder wie een aantal Israëliërs.
Geweld en berichten
De mannen werden veroordeeld voor verschillende strafbare feiten. De 26-jarige Karavan S. is schuldig bevonden aan het verspreiden van informatie over waar “die joden” zich bevonden. Dat deed hij in de appgroep ‘Buurthuis 2′, waarin zo’n 900 deelnemers zaten. Met zijn berichten droeg hij volgens de rechtbank bewust bij aan het geweld tegen de slachtoffers. Ook werd hij in 2022 al eens veroordeeld voor mishandeling.
Rachid O. (26) werd veroordeeld als medepleger van het geweld door deel te nemen aan diezelfde appgroep. Daarin riep hij volgens de rechter op tot het plegen van geweld. Ook werd hij schuldig bevonden aan de groepsbelediging van Joden. Zo schreef hij: “Deze kans krijg ik nooit meer om kk joden te slaan”.
Sefa Ö. (32) werd veroordeeld voor openlijke geweldpleging op meerdere plekken in het centrum van Amsterdam door mensen te trappen, schoppen en te slaan.
De 24-jarige Umutcan A. werd ook veroordeeld voor openlijke geweldpleging tegen aanhangers van Maccabi Tel Aviv. Ook heeft hij zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan de diefstal van een sjaal, waarna hij het slachtoffer bij de keel pakte.
De rechtbank heeft bij Lucas D. vanwege zijn leeftijd (19) het jeugdstrafrecht toegepast. Hij is veroordeeld voor openlijke geweldpleging, onder meer tegen de politie. Ook had hij een illegaal vuurwerk (een cobra) bij zich en nam hij deel aan de chatgesprekken in de ‘Buurthuis 2’-app.
Discriminatie of niet
Het Openbaar Ministerie vond dat de berichten die D. in de groepsapp stuurde discriminerend waren en er om die reden een zwaardere straf op z’n plaats was. D. gaf zelf geen verklaring over die berichten, waardoor de rechtbank naar eigen zeggen “niet kon vaststellen” of er discriminatie ten grondslag lag aan de berichten.
Wel was volgens de rechter duidelijk dat het ging om discriminerende berichten, wat om die reden als strafverzwarende omstandigheid is meegenomen.
Nieuwsuur reconstrueerde eerder het verhaal van Mohammed B., een Syriër met een Palestijnse achtergrond die sinds 2015 in Nederland woont. Hij erkent tegen Nieuwsuur dat hij Maccabi-fans achtervolgde met een riem. B. is niet een van de verdachten waartegen vandaag uitspraak is gedaan.
Mohammed achtervolgde Maccabi-fans met een riem in Amsterdam