NOS Nieuws••Aangepast
Donald Trump belooft dat een gouden tijdperk gloort nu hij is teruggekeerd in het Witte Huis. Volgens hem is er onder zijn voorganger Joe Biden een vertrouwenscrisis ontstaan in het land, maar wil hij eenheid brengen en een vredesstichter zijn.
“20 januari 2025 is Bevrijdingsdag”, kondigde hij aan nadat hij de presidentiële eed had afgelegd. “Het wordt onze topprioriteit om een natie te bouwen die trots, welvarend en vrij is.”
De ceremonie werd voor het eerst in veertig jaar binnen gehouden vanwege de ijzige kou in Washington.
Trump: Vanaf nu is 20 januari bevrijdingsdag voor Amerikaanse burgers
Aan het begin van zijn toespraak haalde hij hard uit naar de vorige regering. “Er is een vertrouwenscrisis. Jarenlang heeft een radicale en corrupte bovenlaag macht en welvaart van onze burgers afgenomen”, zei Trump. “We hebben nu een overheid die thuis niet eens een simpele crisis kan oplossen en tegelijkertijd in het buitenland een reeks catastrofale gebeurtenissen in struikelt.”
Biden, in tegenstelling tot Trump vier jaar geleden aanwezig bij de ceremonie, lachte soms minzaam om de kwalificaties die Trump gebruikte. Als aanjager van de Capitoolbestorming en eerste president die ooit strafrechtelijk werd veroordeeld, houdt Biden Trump juist verantwoordelijk voor de harde toon van het debat in het land.
Trump noemde illegale immigratie tegengaan het belangrijkste thema voor zijn regering. Hij zei de noodtoestand uit te roepen aan de zuidelijke grens met Mexico en wil het leger inzetten om de grens te beschermen. Ook beloofde hij “miljoenen en miljoenen” criminele, illegale immigranten uit te zetten.
Een ander speerpunt is het tegengaan van inflatie. Volgens hem zijn daar importheffingen voor andere landen voor nodig, zodat de belastingdruk op Amerikanen kan worden verlicht.
Hoewel economen voorspellen dat dergelijke maatregelen handelsoorlogen veroorzaken en de prijzen voor consumenten laten toenemen, is Trump ervan overtuigd dat er “grote hoeveelheden geld zullen binnenkomen bij Financiën”. Hij richt daar zelfs de nieuwe External Revenue Service voor op.
Uit Klimaatakkoord
Trump noemde ook de hoge energieprijzen als oorzaak van de inflatie. Hij zegt die tegen te kunnen gaan door meer in te zetten op fossiele brandstof. Hij zal daarom zoals verwacht uit het Klimaatakkoord van Parijs stappen, maakte het Witte Huis al bekend.
Daarnaast schrapt hij milieumaatregelen die elektrisch rijden moeten bevorderen (“Je mag weer je eigen auto kiezen”) en wil hij oliebedrijven toestaan meer op te pompen (“Drill, baby, drill“). Om meer armslag te krijgen wil hij ook hier een noodtoestand voor uitroepen.
‘Golf van Amerika’
Behalve deze hoofdthema’s kondigde Trump ook aan een eind te willen maken aan de aandacht voor ras en gender door de Amerikaanse overheid. Hij schrapt daarvoor inclusiviteitsprogramma’s van de overheid en draait de mogelijkheid terug om als non-binair geïdentificeerd te worden in officiële documenten. “Vanaf nu is het officieel beleid dat er maar twee genders zijn: man en vrouw.”
Ook kondigde hij aan dat de berg Denali in de staat Alaska voortaan weer Mount McKinley wordt genoemd, zoals hij een eeuwlang heette totdat president Obama in 2015 het gebruik van de inheemse naam verordonneerde. De Golf van Mexico moet wat Trump betreft voortaan de Golf van Amerika worden genoemd.
Over zijn buitenlandbeleid bleef Trump behalve de importheffingen goeddeels op de vlakte. Wel zei hij het door de VS aangelegde Panamakanaal “terug te zullen nemen”, zonder uit te wijden of hij dat via economische druk of met militair ingrijpen wil bereiken.
Trump: ‘We nemen het Panamakanaal weer terug’
In zijn algemeenheid zei hij niet te willen worden afgerekend op de veldslagen die de VS wint, “maar op de oorlogen die we beëindigen of nooit starten”. Hij wil worden herinnerd als vredesstichter en iemand die eenheid bracht in het land.
Zonder in detail te treden zette hij ook het ambitieuze plan uit om een bemande missie naar Mars te sturen, want “ambitie is de levensadem van een groots land”. Het leverde hem applaus op, onder meer van ruimtevaartondernemer Elon Musk, die vlakbij zat.
Naast Musk waren er nog opvallend veel andere zakenmensen en mediapersoonlijkheden aanwezig. Amazon-baas Bezos en Facebook-oprichter Zuckerberg zaten in het publiek, samen met de topmannen van Google, TikTok en Apple. Ook mediamagnaat Rupert Murdoch was gekomen, net als podcaster Joe Rogan en de commentator Tucker Carlson.
Daarnaast waren enkele prominente buitenlandse leiders aanwezig, zoals de Italiaanse premier Meloni, de Argentijnse president Milei en vicepresident Han Zheng van China.
Mislukte moordaanslag
Trump eindigde zijn speech door pionierende landgenoten uit het verleden in herinnering te roepen, de mensen die de wildernis ontgonnen, het Wilde Westen temden en de mens in de ruimte brachten. “Je mag nooit geloven dat iets onmogelijk is. In Amerika zijn we goed in het onmogelijk doen.”
Hijzelf was daar een goed voorbeeld van, vindt hij. Een kogel van een sluipschutter kon hem niet stuiten om als tweede oud-president ooit terug te keren naar het Witte Huis. “Niemand dacht dat ik zo’n politieke comeback kon maken, maar hier ben ik: het Amerikaanse volk heeft gesproken.”
Trump zei dat God zijn leven had gespaard om Amerika groots te maken:
Trump: ‘Ik ben door God gered om Amerika groots te maken’