Trump bij een verkiezingsbijeenkomst in Greensboro

NOS Nieuws

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

Het verkiezingsteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de Federale Verkiezingscommissie (FEC) over buitenlandse inmenging bij de verkiezingen.

Hoewel dit wellicht doet denken aan het Mueller-rapport over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, gaat het hem niet om Rusland, maar om de Britse Labourpartij.

De rel ontstond na een LinkedIn-post van Labour-partijmanager Sofia Patel, die vrijwilligers opriep om te helpen bij de campagne van de Democraten.

In het inmiddels verwijderde bericht stond dat bijna honderd Labour-leden de komende weken gingen helpen bij de Amerikaanse verkiezingen. Er werd ook vermeld dat er nog tien plekken beschikbaar waren voor vrijwilligers om te helpen bij de Democratische campagne in ‘swing state’ North Carolina.

Uit de LinkedIn-post bleek dat de Labourpartij de vrijwilligers zou ondersteunen bij het vinden van accommodatie en slaapplaatsen.

Het bericht dat Patel schreef op haar LinkedIn

In de klacht stelt Trumps campagneteam dat het sturen van vrijwilligers vanuit het Verenigd Koninkrijk “redelijkerwijs buitenlandse inmenging is van de Labourpartij”, en dat de campagne van Kamala Harris hiermee “illegale buitenlandse schenkingen” heeft geaccepteerd.

Volgens de Amerikaanse wet mogen buitenlandse vrijwilligers meehelpen met de verkiezingscampagnes, maar er gelden wel strenge beperkingen. De vrijwilligers moeten hun reis naar Amerika uit eigen zak betalen en ze mogen niet betaald worden door de kandidaten voor wie ze campagne voeren.

Het is buitenlanders ook verboden om financiële donaties te doen aan Amerikaanse politici. Er is geen enkel bewijs dat de Labour-vrijwilligers de wet hebben overtreden.

Traditie

Het is in Amerika al decennia traditie dat de verkiezingscampagnes van zowel Democraten als Republikeinen steun krijgen van vrijwilligers van politieke partijen uit het buitenland. De Britse Labourpartij beschouwt zichzelf van oudsher als de zusterpartij van de Amerikaanse Democratische Partij. Al decennialang ondersteunen ze elkaar, waarbij partijleden en activisten van beide partijen heen en weer reizen om elkaars politieke campagnes te ondersteunen, van elkaar te leren en tips uit te wisselen.

De Britse Conservatieve partij heeft een band met de Amerikaanse Republikeinen, waarbij ze elkaars politiek steunen en kennis delen. Zo heeft de Conservatieve oud-premier Liz Truss openlijk haar steun betuigd aan Donald Trump. Zij gaf het afgelopen jaar toespraken op Republikeinse bijeenkomsten waaraan ook Trump deelnam.

Nigel Farage, leider van de Britse Reform UK partij, voert al drie presidentsverkiezingen op rij campagne voor Donald Trump in Amerika. Hij verschijnt tijdens campagne-evenementen geregeld aan de zijde van de oud-president.

Vrijwilligers

Premier Starmer probeert de controverse te de-escaleren door te benadrukken dat het om vrijwilligers gaat, die niet door de Labourpartij worden gestuurd. “Het zijn vrijwilligers”, stelt hij, “die in hun vrije tijd naar Amerika reizen”, en net als bij vorige verkiezingen “bij andere vrijwilligers thuis verblijven”.

Het probleem voor Labour lijkt dan ook niet zozeer of de acties van hun vrijwilligers al dan niet illegaal zijn, het creëert vooral politieke hoofdbrekens. Mocht Trump op 5 november de verkiezingen winnen, dan is de rel, hoe je het ook wendt of keert, geen goede start voor de relatie tussen de Britse premier Keir Starmer en de nieuwe Amerikaanse president.

Share.
Exit mobile version