NOS NieuwsAangepast

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Donald Trump kan worden uitgeroepen tot de nieuwe president van de Verenigde staten. De voorsprong die hij nam in de eerste swing states heeft hij inmiddels verder uitgebreid.

  • Zowel Trump als Harris heeft nog niet de vereiste 270 kiesmannen binnengehaald.
  • Trump kreeg rond 05.20 uur de eerste swing state toegewezen: North Carolina. Rond 07.00 uur kwam daar met Georgia nog een swing state bij.
  • Ook swing state Pennsylvania gaat naar Trump. Hij is met zijn huidige 267 kiesmannen nog niet officieel tot president uitgeroepen, maar dat is een theoretisch verhaal. Want met Alaska alleen al, die als laatste sluit, maar altijd Republikeins stemt, zou hij op 270 komen. En dan ligt hij ook nog voor in de tussenstanden in Arizona, Nevada, Michigan en Wisconsin.
  • Donald Trump heeft in een speech in het Palm Beach Convention Center in Florida de overwinning al opgeëist. Hij bedankte daarbij het Amerikaanse volk. “Dit is een beweging die niemand ooit eerder heeft gezien, de grootste politieke beweging in dit land. We gaan ons land helpen genezen. We gaan onze grenzen herstellen. We hebben geschiedenis geschreven met een reden. We hebben obstakels overwonnen. Ik zal vechten voor elke burger, met elke teug adem in mijn lichaam. Dit wordt een gouden tijdperk voor Amerika.”

Bekijk de speech van Trump en zijn running mate J.D. Vance:

Trump eist overwinning op en spreekt aanhangers toe: ‘Voor elke burger zal ik vechten’

Dit houdt de Democraten bezig

  • De 10 kiesmannen van Minnesota gaan naar Kamala Harris. Dat is een schrale troost. Ze komt daarmee op 224 kiesmannen, maar dat zijn er altijd nog veel te weinig om Trump van de overwinning af te houden.
  • Het campagneteam van Kamala Harris zei eerder vandaag dat zij haar aanhang op de Howard Universiteit in Washington pas morgen (Amerikaanse tijd) zal toespreken. Als reden werd gegeven dat de uitkomst van de verkiezingen onzeker zijn. Harris studeerde aan de Howard Universiteit.

Bekijk hier onze interactieve verkiezingskaart:

Prominenten feliciteren Trump:

  • De Hongaarse premier Orbán spreekt van een “zeer nodige overwinning voor de wereld”.
  • De Franse president Macron verwees in zijn felicitaties naar de samenwerking met Trump gedurende zijn eerste presidentstermijn: “Klaar om samen te werken zoals we dat vier jaar lang hebben gedaan. Met uw overtuigingen en de mijne. Met respect en ambitie. Voor meer vrede en welvaart.”
  • De Israëlische premier Netanyahu feliciteert Trump met de “grootste comeback uit de geschiedenis”. “Dit is een enorme overwinning!”, besluit hij.
  • De Oekraïense president Zelensky heeft Trump ook gefeliciteerd. Hij spreekt de hoop uit dat ze samen een “rechtvaardige vrede in Oekraïne praktisch dichterbij kunnen brengen. Hij zegt ernaar uit te kijken Trump persoonlijk te feliciteren en “het strategische partnerschap van Oekraïne met de Verenigde Staten te versterken”.
  • Dick Schoof zegt in zijn gelukwensen dat de Verenigde Staten een belangrijke bondgenoot voor Nederland zal zijn, “zowel onderling als in internationale verbanden zoals de NAVO. Ik zie uit naar onze nauwe samenwerking op de gedeelde belangen tussen de VS en Nederland.”
  • Ook NAVO-secretaris-generaal Rutte heeft Trump gefeliciteerd. “Zijn leiderschap zal opnieuw de sleutel zijn om ons bondgenootschap sterk te houden. Ik kijk ernaar uit om weer met hem samen te werken bij het bevorderen van vrede door de NAVO.”

In welke staten is nog geen winnaar aangewezen?

  • Persbureau AP heeft voor zes staten nog geen winnaar uitgeroepen. Dat zijn Alaska, Maine, Nevada, Arizona, Wisconsin en Michigan.
  • De drie kiesmannen van Alaska gaan sinds 1964 naar de Republikeinse kandidaat. Dat zal nu niet anders zijn. Trump heeft bij de telling daar een riante voorsprong.
  • Maine is een apart geval. Deze staat heeft vier kiesmannen te vergeven, maar net als in Nebraska gaan niet alle kiesmannen naar de kandidaat die de meeste stemmen krijgt. Met 72 procent van de stemmen geteld, gaat 1 kiesman naar Harris, 1 naar Trump.
  • Nevada, Arizona, Wisconsin en Michigan zijn swing states. In al deze staten gaat Trump aan de leiding. Volgens Fox News staat de overwinning van Trump in Wisconsin al vast en heeft hij daarmee voldoende kiesmannen binnengehaald om de volgende president te worden.

Dit is er nog meer gebeurd rond de verkiezingen

  • De Republikeinse Partij wordt opnieuw de grootste in de Senaat. Ze hebben nu 51 zetels in handen, maar dat kunnen er nog meer worden. De Democraten hebben er pas 42 in handen.
  • Ook in de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden zijn de Republikeinen aan de winnende hand. Om een meerderheid te houden hebben ze 218 zetels nodig. Dat zijn er nu 184, de Democraten staan nu op 190.
  • In meerdere staten konden mensen ook stemmen over het recht op abortus. De pro-abortus-beweging claimde een overwinning in de staten Maryland, New York, Colorado, Arizona en Missouri. Daarmee wordt het recht op abortus steviger verankerd in de grondwet van de staten. In Florida werd juist tegen versoepeling van de abortusregels gestemd. Daardoor is abortus na zes weken zwangerschap verboden.
  • Grote onrust bleef vannacht uit, wel werden er bommeldingen gedaan in de swing states Michigan, Wisconsin, Georgia en Pennsylvania. Volgens de FBI waren de bommeldingen afkomstig van Russische e-mailadressen. Volgens een lokale hoge functionaris in Georgia waren het ongeloofwaardige bedreigingen. Rusland zelf ontkent dat het achter de meldingen zit.
Share.
Exit mobile version