NOS Nieuws••Aangepast
Er zijn internationaal twijfels over de bewering van Oekraïne dat Rusland vandaag een intercontinentale raket heeft gebruikt bij een aanval op de stad Dnipro. Onder meer bronnen in de Amerikaanse regering en experts betwisten of het bericht klopt en vermoeden dat de raket een minder groot bereik had.
Vanochtend klonken in de centraal gelegen Oekraïense stad Dnipro meerdere explosies, in een tijdsbestek van enkele uren. Onder meer een machinebouwinstallatie en een revalidatiecentrum voor mensen met een beperking werden geraakt. Volgens de lokale overheid raakten twee mensen gewond.
Oekraïne zei dat Rusland bij de aanval een intercontinentale raket (ICBM) had ingezet. De luchtmacht gaf daar geen concreet bewijs voor, maar president Zelensky zei dat de gebruikte raket “met de snelheid en hoogte” van een ICBM door het luchtruim ging.
“Wat we tot nu toe weten is dat de vluchtkenmerken overeenkomen met die van een ICBM, maar we wachten ook op conclusies van deskundigen om op basis van specifieke feiten te kunnen zeggen wat voor type raket het was”, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geen aanwijzingen
Rusland claimt dat het om een nieuw soort middellangeafstandsraket gaat. President Poetin noemde het nieuwe systeem Oreshnik, dat volgens hem met hypersonische snelheid door het luchtruim beweegt.
Hij noemt de Russische raket het antwoord op de toestemming van westerse bondgenoten aan Oekraïne om hun wapens met een groter bereik in te zetten. “We geloven dat we het recht hebben om onze wapens te gebruiken tegen militaire objecten in landen die toestaan dat hun wapens worden gebruikt tegen onze militaire objecten.”
Bronnen binnen regeringen van westerse landen zeggen tegen persbureau Reuters dat ze uit een eerste analyse geen aanwijzingen hebben dat Rusland een intercontinentale raket heeft gebruikt bij de aanval op Dnipro.
Zo zegt een bron binnen de Amerikaanse regering dat de raket die werd afgevuurd wel een ballistische raket was, maar niet intercontinentaal. Het verschil zit in de afstand die de raket kan afleggen: een intercontinentale ballistische raket kan tot meer dan 5500 kilometer ver reiken, bij een ballistische raket is die afstand minder groot. De uit het Grieks afkomstige term ballistisch verwijst naar de baan van de raket.
Ook een expert van het Center for Strategic and International Studies betwijfelt of het een intercontinentale raket was. Mocht het om zo’n raket gaan, zou de VS de lancering hebben gedetecteerd, zegt Mark Cancian tegen de BBC. “Als er een zou worden gelanceerd, zouden de Verenigde Staten in staat van paraatheid zijn gebracht vanwege de angst dat het dan mogelijk een nucleaire aanval kan zijn.”
Sinds de Koude Oorlog informeren Rusland en de VS elkaar van tevoren ook over de lancering van een intercontinentale raket, om te voorkomen dat de andere partij zo’n lancering zou kunnen opvatten als een nucleaire aanval.
Het Verenigd Koninkrijk kon ook niet direct bevestigen om wat voor soort raket het ging bij de aanval op Dnipro. Premier Starmer noemde de aanval via zijn woordvoerder “zeer verontrustend”, maar voegde daar wel aan toe dat de inlichtingendiensten de aanval nog onderzoeken. “Als het waar is dat er een intercontinentale raket is afgevuurd, is dit duidelijk weer een voorbeeld van ernstig, roekeloos en escalerend gedrag van Rusland en versterkt het alleen maar onze vastberadenheid”, zei hij.
Toestemming
De spanningen rond de oorlog in Oekraïne zijn de afgelopen dagen verder opgelopen. Westerse landen hebben Oekraïne toestemming gegeven om wapens in te zetten met een groter bereik, die doelen verder in Rusland kunnen raken. Daarmee nam Oekraïne dinsdag een Russisch munitiedepot onder vuur. Gisteren kwam ook het bericht dat Oekraïne Britse zogenoemde Storm Shadow-raketten heeft ingezet.
De Russische president Poetin noemt de toestemming voor het gebruik van de wapens een escalatie. Westerse landen wijzen echter op de Russische inzet van Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne, een stap die zij als escalatie beschouwen.