NOS Nieuws••Aangepast
De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met een motie waarin om een pakket aan vergaande asielmaatregelen wordt gevraagd. Oppositiepartijen CDU/CSU, de liberale FDP, het links-conservatieve BSW en de radicaal-rechtse AfD stemden voor de motie, waardoor er een uiterst kleine meerderheid was.
De stemming komt op een pikant moment, drie weken voor de parlementsverkiezingen van 23 februari. In totaal stemden 348 leden voor de motie van oppositieleider Friedrich Merz (CDU/CSU) en 345 tegen.
Met name het compromis met de AfD is opvallend. Tot vandaag werd samenwerking met die partij door alle partijen altijd afgewezen: de zogenoemde ‘Brandmauer’. De middenpartijen zochten altijd samen naar een meerderheid voordat voorstellen in de Bondsdag werden behandeld en sloten zo altijd de AfD buiten. De partij wordt gezien als ondemocratisch, racistisch en gevaarlijk voor Duitsland.
Reactie op mesaanval
In de asielplannen staat onder meer dat er permanente grenscontroles moeten komen. De huidige controles, onder meer aan de Duits-Nederlandse grens, zijn tijdelijk. Die zouden moeten worden uitgebreid, hoewel de politie met capaciteitsproblemen kampt. Het is de vraag of dit volgens de Europese regels is toegestaan.
Verder moet er wat de voorstemmers betreft een inreisverbod komen voor alle asielzoekers die al in een ander EU-land zijn geregistreerd. Die hebben nu nog het recht om in Duitsland een aanvraag of onderzoek af te wachten. Daarnaast worden uitgeprocedeerde asielzoekers vastgezet en krijgen veiligheidsdiensten meer bevoegdheden.
De motie is een reactie op de mesaanval in Aschaffenburg, waarbij een Afghaanse vluchteling die het land uitgezet had moeten zijn, een groep kinderen aanviel. Een 2-jarig Syrisch jongetje en een 41-jarige omstander die ingreep kwamen daarbij om het leven.
Regeringspartij SPD van bondskanselier Scholz stemde tegen de motie, net als de Groenen. Samen vormen zij een minderheidskabinet. In het tumultueus verlopen debat voorafgaand aan de stemming zei Scholz al alles te doen wat binnen de wet mogelijk is om de asielstroom terug te dringen.
“We moeten de wet niet overtreden”, zei Scholz. Hij waarschuwde voor het inperken van het asielrecht. “Daar moeten we niet aan tornen. Dat is een verworvenheid die is gekomen na de nationaalsocialistische heerschappij”, verwees hij naar de dictatuur van de nazipartij in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw.
“Duitse en Europese Joden werden toen aan de grenzen teruggestuurd, dat mag niet nog een keer gebeuren. Dat mag Duitsland nooit meer toestaan.”
Christendemocraten aan kop
Scholz verweet CDU/CSU-leider Friedrich Merz ook de samenwerking met de AfD, terwijl Merz zei dat hij dat nooit doet. Ook vindt hij dat het grootste land van Europa niet openlijk de EU-wetgeving mag overtreden “zoals alleen Viktor Orbán in Hongarije heeft durven doen”.
Merz verdedigde de keuze om samen met de AfD op te trekken en zei dat er nu eindelijk een keer maatregelen genomen moeten worden tegen de migratie in plaats van er alleen maar over te spreken.
In de peilingen gaat op dit moment CDU/CSU ruimschoots aan kop. De AfD zou kunnen doorgroeien naar een historische 20 procent, is nu het beeld, maar alle andere partijen sluiten samenwerking met die partij uit. De SPD van Scholz staat op 16 procent.