NOS Nieuws••Aangepast
De uitvaart van de overleden oud-president Desi Bouterse trok vandaag veel belangstelling in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Er stonden veel mensen langs de route van de rouwstoet.
De kist met Bouterse kwam na een urenlange rit aan bij het partijkantoor. Rond 12.45 uur (Nederlandse tijd) was de witte lijkwagen bij zijn huis in Leonsberg vertrokken voor een rit die eindigde bij het partijkantoor, de plek waar mensen afscheid kunnen nemen. Later volgt de crematie.
Open kist in lijkwagen
Onderweg naar het partijkantoor reed de auto in Paramaribo langs plekken die voor Bouterse belangrijk waren. De auto met daarin de open kist werd geflankeerd door mannen in militair uniform en camouflagekleding.
Langs de weg stonden onder anderen aanhangers van Bouterse, die veelal gekleed waren in de kleuren van de NDP. Meerdere auto’s sloten zich aan bij de stoet, die regelmatig tot stilstand kwam doordat mensen zich rondom de auto verdrongen.
Veel mensen droegen de paarse Pangi. Een traditionele rechthoekige omslagdoek afkomstig uit de Marron-gemeenschap in Suriname. De Pangi-doek, in de kleuren van de NDP, werd speciaal gemaakt na het overlijden van de oud-president en was binnen enkele dagen uitverkocht.
Bouterse ligt opgebaard in een open kist:
Rouwstoet met open kist Bouterse rijdt door Paramaribo
Op sociale media staan veel berichten van Bouterse-aanhangers. “Respect, papa Bouta”, schreef iemand op TikTok. Verder vielen er woorden als ‘volksbegrafenis’ en ‘volkseer’. Dat lijkt een reactie op het besluit om de oud-president Bouterse geen staatsbegrafenis te geven, onder meer omdat hij vorig jaar definitief werd veroordeeld voor de Decembermoorden van 1982. Kort na zijn veroordeling sloeg hij op de vlucht.
Straf ontlopen
Er zijn in Paramaribo ook mensen die teleurgesteld zijn dat Bouterse niet in de gevangenis heeft gezeten. Maar nu willen ze dat loslaten. “Men heeft zoiets van: ach ja, hij is er niet meer, wat kunnen we er nu nog aan doen”, zegt Gilly, een Nederlandse radio-dj van Surinaamse afkomst. “Alsof het hoofdstuk Bouterse nu echt is afgesloten en er liever niet meer over gesproken wordt. Vooral de mensen die zelf op de vlucht voor hem waren.”
Ook ziet Gilly dat Bouterse voor sommigen juist voor verbinding zorgde. “Je merkt dat hij een van de weinige politici was die niet aan ‘etnisch denken’ deden. Iedereen werd als een gelijke beschouwd, ongeacht zijn of haar afkomst”, zegt Gilly.
De radio-dj is in Suriname op familiebezoek en was niet verbaasd over de opkomst bij de uitvaart. “Hij was hoe dan ook een president van het land. Het zou juist vreemd zijn als het niet massaal zou zijn geweest. Ook al krijgt hij geen staatsbegrafenis, qua opkomst lijkt het hier wel op.”
‘Liefde voor Bouterse maakt blind’
Dat de opkomst vandaag groot was, is niet verrassend, zegt historicus en Surinamist Hans Ramsoedh. “De NDP is de tweede partij van Suriname. Ook tijdens verkiezingen zijn partijkantoren gevuld met aanhangers.” Vandaag komen mensen volgens hem ook af op het spektakel. “Het gebeurt niet elke dag dat er een uitvaart is van een veroordeelde oud-president.”
Hij zegt verder dat de liefde voor Bouterse mensen blind maakte. “Wat mensen niet zagen, is dat hij het land achterliet met een lege schatkist en een enorme staatsschuld. Iets wat zijn opvolger, president Santokhi, nu moet oplossen.”
De NOS sprak met aanhangers en tegenstanders van Bouterse:
Rouwstoet Bouterse trekt langs de plek van Decembermoorden: ‘Ironisch’
Bij de Decembermoorden werden onder leiding van Bouterse, die toen legerleider was, vijftien politieke tegenstanders gemarteld en vermoord.
Naast Bouterse werden ook vier handlangers veroordeeld in de Decembermoordenzaak: ex-militairen Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe kregen vijftien jaar cel. Starnieuws schrijft dat drie van hen vandaag afscheid mochten nemen van Bouterse in de aula van het mortuarium.
Ze werden in een wit busje van de gevangenis naar het mortuarium vervoerd en daarna weer teruggebracht naar de gevangenis, schrijft de nieuwssite. Een vierde veroordeelde ex-militair, Iwan Dijksteel, vluchtte net als Bouterse na zijn veroordeling en is sindsdien spoorloos.