In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws•
De Utrechtse serieverkrachter heeft vandaag voor het eerst gesproken over de verkrachtingen waarvoor hij is veroordeeld. Tot nog toe had hij altijd gezwegen over zijn daden. Gerard T. komt volgende maand in aanmerking voor vervroegde vrijlating, maar volgens het Openbaar Ministerie is T. daar nog niet klaar voor.
De Utrechtse serieverkrachter was actief in de jaren 90 en in 2001. Hij sloeg telkens toe in het gebied tussen Utrecht en De Bilt. Op zijn mountainbike achtervolgde hij jonge vrouwen, waarna hij hen bedreigde met een mes. Hij verkrachtte meerdere vrouwen en deed nog meer pogingen daartoe. De politie ging undercover, trok duizenden tips na en vroeg bijna 300 mannen om vrijwillig DNA af te staan. Desondanks wist T. jarenlang uit handen van justitie te blijven.
Pas toen T. uit Nieuwegein in 2014 werd veroordeeld voor het stelen van een lokfiets, kwam er een match met het DNA-profiel van de Utrechtse serieverkrachter. Hij was in de jaren 90 al in beeld bij de politie, maar weigerde toen DNA af te staan.
T. heeft altijd gezwegen over zijn daden, tot vandaag. Hij kan zich naar eigen zeggen niets herinneren van de vier gewelddadige verkrachtingen, maar zei vandaag in de rechtszaal dat hij er verantwoordelijkheid voor neemt. Hij was in die periode naar eigen zeggen zwaar cocaïneverslaafd.
“Ik weet echt niet wat er gebeurd is”, zei hij. “Ik heb in die tijd ontiegelijk veel gebruikt.” Deskundigen hebben geoordeeld dat T. vanwege zijn psychische problemen, zijn verslaving en problemen met spanning nog niet op eigen benen kan staan, schrijft RTV Utrecht.
T. gaat naar bijeenkomsten van de AA (Anonieme Alcoholisten) vanwege zijn verslaving en volgde in de gevangenis langdurig therapie. “Ik sta ermee op en ik ga er mee naar bed. Ik weet zeker dat ik goed fout ben geweest en dat dit niet meer moet gebeuren”, zei de man.
Slachtoffers
Volgens de regionale omroep hebben vandaag meerdere slachtoffers van de man de zitting gevolgd via een videoverbinding in een andere zaal. De officier van justitie benadrukte dat het belangrijk is dat de slachtoffers weten waar ze aan toe zijn.
“Het is voor hen belangrijk om te weten hoe die vervroegde vrijlating wordt vormgegeven. We moeten zekerheid creëren, zodat T. uiteindelijk toch stapsgewijs terug kan naar de maatschappij, want de straf is nou eenmaal eindig”, aldus de officier.