In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws•
De Utrechtse straatkrant St Maarten keert zich tegen de buitenslaapboetes die de gemeente Utrecht oplegt aan daklozen. Omdat de gemeente daar niet mee stopt, gaat de krant de boetes betalen.
Vorig jaar zijn in Utrecht zo’n 200 boetes uitgeschreven aan mensen die op straat sliepen, schrijft RTV Utrecht. Het gaat dan om een bedrag van 170 euro. Dergelijke boetes zijn zinloos, vindt de krant en leiden tot de criminalisering van daklozen.
Een dakloze die vanaf nu een boete krijgt, kan aankloppen bij St Maarten. “Na de overhandiging van de boete zullen we die direct voldoen, zodat die persoon geen schuld opbouwt omdat hij of zij de ogen even sloot in de open lucht”, aldus een verklaring van Sander van der Meijs en Frank Dries, initiatiefnemers van St Maarten.
Hulp en opvang voorop
Verschillende steden zijn al gestopt met het bestraffen van buitenslapers. Zo stopte Leiden er twee weken geleden mee en Almere al in februari.
Utrecht gaat er wel mee door, want volgens de gemeente kan het van nut zijn. Een woordvoerder haalt een voorbeeld aan van een man die regelmatig overnachtte in een gangpad bij een woning. Hem werd meermaals hulp aangeboden, maar toen hij bleef weigeren, volgde een boete. Daarna ging hij alsnog in op het zorgaanbod.
Gisteren publiceerde Utrecht een aangepaste toelichting op het verbod op buitenslapen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat dat hulp en opvang voor buitenslapers in Utrecht altijd vooropstaan. Pas als er sprake is van aanhoudende overlast of een onveilige situatie kan worden ingegrepen.
De straatkrant vindt dat deze aanpassing het uitdelen van boetes niet rechtvaardigt. Bovendien vinden de initiatiefnemers dat de gemeente eerst moet zorgen voor genoeg veilige opvangplekken.
‘Boete op bestaan’
De Stichting Goud, die zich inzet voor dak- en thuislozen, pleitte in april al voor de afschaffing van de buitenslaapboete. De stichting juicht de actie van de Utrechtse straatkrant toe en noemt de boetes “onbeschaafd, onwenselijk en onmenselijk”.
“Het is een boete op bestaan”, zegt Moreno van Hulst van de stichting. “Er zijn veel andere manieren om overlast tegen te gaan.”