NOS Nieuws•
Hoge pieken, diepe dalen en aardig wat controverse. De geschiedenis van de digitale munt bitcoin is op z’n zachtst gezegd woelig.
Zo waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten vorige week nog voor de gevaren van speculatie en witwassen met betrekking tot crypto. Anderen zien in bitcoin een energieslurper met weinig toegevoegde waarde, óf juist een nieuwe hoeksteen van het financiële stelsel.
Maar de negatieve kwalificaties hebben duidelijk geen effect op de koers van ’s werelds bekendste cryptomunt. Van nog geen dubbeltje toen er in 2010 voor het eerst in gehandeld werd, steeg de koers naar zo’n 20.000 dollar in 2017. Na een heel diepe terugval in de jaren daarna, is de laatste tijd de weg omhoog ingezet. Vandaag flirt bitcoin met de grens van 100.000 dollar, oftewel 95.000 euro.
‘Crypto capital’
Dat de munt de afgelopen weken in waarde stijgt, komt door de verkiezingen in de Verenigde Staten. Aanstaand president Trump was in het verleden kritisch op de bitcoin, maar heeft de cryptomunt de afgelopen maanden omarmd.
Tijdens zijn campagne, op een bitcoincongres, zei Trump dat Amerika “crypto-hoofdstad van de planeet” moest worden. Daarom wil hij regels rond het investeren in crypto versoepelen.
De aankondiging is opvallend. In 2021 noemde Trump in een interview bitcoin nog “oplichterij” en een bedreiging voor de dollar. Nu wil hij het ontslag van Gary Gensler, de baas van de Amerikaanse financiële waakhond, die zeer kritisch is op bitcoin.
Bitcoinreserve
Ook wil Trump dat de overheid een bitcoinreserve gaat aanleggen, vergelijkbaar met een goudreserve. Bij de geboorte van bitcoin is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zullen zijn. Daarvan heeft de Amerikaanse staat nu zo’n 1 procent in handen.
Tot nu toe gaat het alleen nog om bitcoins die in beslag zijn genomen van criminelen, maar er klinken steeds meer geluiden in de Amerikaanse politiek om die voorraad aan te houden en zelfs uit te breiden.
De stijging van de koers was trouwens al eerder dit jaar ingezet. Begin dit jaar keurde Amerika de handel in bitcoin via zogeheten ETF’s goed. Dit geeft de mogelijkheid om via gerenommeerde, meer traditionele vermogensbeheerders te investeren in bitcoin.