Vallende sterren in Dwingeloo

NOS Nieuws

  • Willemijn Hoebert

    Weervrouw NOS

  • Willemijn Hoebert

    Weervrouw NOS

Wie vannacht naar buiten kijkt, kan mogelijk veel vallende sterren zien. De meteorenzwerm Geminiden, een van de spectaculairste kosmische verschijnselen van het jaar, bereikt vannacht zijn piek. Al is het nog de vraag of de sterrenregen echt goed te zien is.

Bij optimale omstandigheden kunnen er wel 120 meteoren per uur zichtbaar zijn, maar in Nederland is bewolking vaak een spelbreker en dat kan nu ook het geval zijn.

Sterrenkijkers in Groningen zagen afgelopen zomer een hele reeks vallende sterren:

Nacht vol vallende sterren in Nederland: ‘Je kunt het zo mooi zien nu’

Voor vannacht worden op dit moment wolkenvelden verwacht. Al zijn er waarschijnlijk ook wat opklaringen en dan vooral in het oosten van het land. Ook hebben we dit jaar de pech van een bijna volle maan wat de zichtbaarheid geen goed doet.

Lang opblijven is in ieder geval een goed idee, want het beste moment om de meteoren te zien is na middernacht.

De meteoren lijken uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) te komen en vandaar de naam. De sterrenregen ontstaat wanneer de aarde door een spoor van ruimtepuin trekt, achtergelaten door een object zoals een asteroïde of komeet.

Bij binnenkomst in onze atmosfeer verbrandt dat puin en dat geeft de heldere lichtsporen. In het geval van de Geminiden is het veroorzakende object de planetoïde 3200 Phaethon.

De Geminiden zijn een rijke meteorenzwerm, met veel heldere meteoren. Ook kunnen ze door de aanwezigheid van metalen, zoals natrium en calcium, veelkleurig zijn.

Share.
Exit mobile version